În decembrie, doar în București, opt copii au fost accidentați de petarde și au ajuns la spitalul Grigore Alexandrescu cu traumatisme ale mâinilor sau arsuri pe mâini sau față.

Legea anti-petarde interzice vânzarea lor către minori, vânzarea făcându-se strict în locații autorizate în acest scop. Prin mărirea distanțelor față de zonele locuite și a intervalului orar în care nu pot fi folosite, ne vom putea bucura de Sărbători, ne vom proteja sănătatea familiei, mai ales a copiilor mici, în piețele publice ori acasă de zgomotul petardelor, potrivit iniţiatorului.

Deputatul arată că, prin adoptarea și implementarea acestui proiect legislativ sunt protejate și animalele de zgomotul excesiv.

„Proiectul de restricționare a comercializării și utilizării petardelor răspunde la solicitările a zeci de mii de români, din diverse petiții, a căror liniște și sănătate a fost pusă în pericol de petarde, mai ales la ultimele Sărbători, când fenomenul utilizării lor a luat amploare. De asemenea, m-am consultat cu Poliția locală Cluj. Proprii mei copii s-au trezit de Revelion din cauza petardelor. Am auzit de la oameni din toată România că nu s-au putut bucura de sărbătoare în piețele din centrele țării din cauza petardelor. Multe altele au fost aruncate lângă blocuri, în parcuri, lângă alți copii, motiv pentru care imediat după Sărbători am lucrat la acest proiect legislativ”, a transmis Dohotaru.

Cum justifică parlamentarul iniţiativa

Potrivit parlamentarului, a”aruncarea petardelor în preajma sărbătorilor de iarnă duce la un accentuat disconfort pentru publicul larg și chiar la punerea în pericol a sănătății și integrității corporale a cetățenilor”.

„Petardele sunt aruncate la ore nepotrivite, sau în cantități excesive, fie prin utilizarea prea aproape de persoane, animale, construcții sau alte bunuri, conducând la lipsa somnului, mai ales în cazul copiilor, incapacitate de concentrare sau de desfășurare a anumitor activități, stres și disconfort, dar în multe cazuri și spaimă, frică, declanșarea unor crize sau unor reacții fiziologice periculoase sau chiar afectare a auzului sau altor simțuri și chiar rănirea prin explozia la mică distanță a unor petarde, pocnitori sau alte dispozitive pirotehnice”, spune Dohotarul.

Deputatul arată că, deşi legislația instituie restricții severe cu privire la comercializarea, deținerea și utilizarea materiilor explozive și articolelor pirotehnice de către cetățeni, prevăzând vârsta minimă și categoria de articole pirotehnice permise pentru utilizare recreativă de către public (clasele F1 și P1, care includ diverse tipuri de pocnitori dar NU și petarde!) și pune condiții stricte privind comercializarea și deținerea și privind locurile și momentele când pot fi utilizate, în ultimii ani s-a manifestat o creștere îngrijorătoare a frecvenței și gravității încălcării normelor legale.

Astfel, consecința este comercializarea liberă, în cantități crescute a unor articole pirotehnice care nu este permis a fi deținute și utilizate de persoane neautorizate.

S-au adus argumente pertinente în sensul că actuala legislație este prea puțin restrictivă (de exemplu, ca zone interzise, distanțe minime și intervale orare pentru folosirea materialelor pirotehnice, sau ca și condiții de vârstă pentru cumpărători și utilizatori), că ea conferă atribuții de implementare nejustificat de limitate (de exemplu unele sunt doar pentru polițiștii din Poliția Română, nu și pentru jandarmi sau polițiștii locali), și că unele formulări sunt insuficient de clare și accesibile.

De exemplu, în Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, ca problemă de terminologie avem faptul că sa incriminează ca infracțiune „orice operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept” dar nu este definit termenul „operațiuni” și nu rezultă clar nici indirect, pe bază de interpretare, astfel că nu este evident cetățeanului obișnuit dacă acesta acoperă, de exemplu, și simpla deținere sau utilizare și dacă la orice cantitate sau doar în context comercial.

Aceeași lege permite, pe cale de excepție, ca „persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1” și că este infracțiune „comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani” dar nicăieri în legea menționată nu sunt definite acele categorii și nici măcar nu există o notă de trimitere către actualele acte normative care definesc respectivele categorii și din care cetățenii ar afla, de exemplu, că petardele nu fac parte din aceste categorii și deci deținerea și utilizarea lor de către publicul larg este interzisă iar comercializarea constituie infracțiune.

Ce prevede proiectul de lege

  • Se interzice comercializarea către persoanele fizice neautorizate a unor cantități de materiale pirotehnice de orice tip cu o masă totală netă de peste 5 kg pentru o persoană, precum și deținerea de către acestea a unei cantități de materiale pirotehnice de orice tip ce totalizează o masă netă de peste 50 de kg
  • Spaţiile de comercializare a articolelor pirotehnice se vor amenaja în afara imobilelor cu destinaţia de locuit, în spații închise autorizate în acest scop, la adresa sediului social sau punctelor de lucru ale persoanelor juridice și fizice autorizate, declarate în conformitate cu prevederile legislației în vigoare și cu respectarea regulamentelor locale de urbanism și practicare a unor activități comerciale
  • Petardele nu pot fi folosite între orele 22,00 şi 6,00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi pe durata unor evenimente de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
  • Petardele nu pot fi folosite la o distanţă mai mică de 100 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri, unități sanitare sau de învățământ, instituții publice, locuri de joacă pentru copii, parcuri și terenuri de sport şi la mai puţin de 200 m faţă de cele cu peste 4 niveluri

Semnatarii proiectului sunt Adrian Dohotaru, Oana Bîzgan (independentă), Horia Nasra (PSD), Nicușor Dan (independent, afiliat USR), Gabriel Petrea (PRO România), Cristian Ghica (USR), Petre Florin Manole (PSD), Cristian Seidler (USR), Alin Arsu (USR).

VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
PARTENERI - GSP.RO
VIDEO Momentul în care Simona Halep și Gică Hagi au făcut spectacol pe ringul de dans
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Playtech.ro
IREAL! Ce i-a făcut propria mamă lui Silviu Biriș. Actorul devenit preot a mărturisit mâhnirea primită
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star:  "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Observatornews.ro
Bunica Emmei Răducanu, noi mărturisiri despre nepoata-star: "Când vine aici în România, vorbim româneşte"
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor