Textul de lege urmează să intre în dezbaterea şi votul plenului Senatului, urmând că la Camera Deputaţilor să fie acordat votul final în acest caz.
Faţă de propunerea legislativă a lui Prigoană a fost adoptat un amendament formulat de social-democrata Lia Olguţa Vasilescu, prin care se sancţionează atribuirea de conotaţii negative termenului de ţigan.
„În documentele emise de instituţiile din România cu referire la persoanele de etnie romă/ţigănească denumirea utilizată va fi de ţigan/ţigancă. Atribuirea de conotaţii negative la folosirea cuvântului este interzisă”, se prevede în iniţiativa menţionată.
Între cei care au susţinut propunerea legislativă s-au numărat liberalii Puiu Haşotti şi Emilian Frâncu, precum şi pesedista Lia Olguţa Vasilescu, pedelistul Tudor Panţuru, independenţii Constantin Cibu şi Ovidiu Mărcuţianu. Împotriva legii lui Prigoană au pledat senatorii UDMR Gyorgy Frunda, Fekete Szabo şi democrat-liberalul Mihai Niţă. Proiectul urmează să fie votat în plenul Senatului, după care va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.
Traian Băsescu nu susţine această idee
Legea lui Prigoană nu a fost susţinută nici de guvern, nici de coaliţie. Mai mult, critici la adresa acesteia au venit şi din partea preşedintelui Traian Băsescu (foto), care, anul trecut, în decembrie, într-un interviu acordat publicaţiei Financial Times, a precizat că nu va promulga actul normativ prin care termenul de “rromi” va fi înlocuit cu acela de “ţigani”.
Deputatul Nicolae Păun: «Este o prostie»
Nicolae Păun (foto), deputatul Partidei Romilor Pro Europa, a declarat, ieri, că votul din comisia Senatului “este o prostie”. “S-au găsit senatorii din opoziţie să voteze acest proiect de lege pentru a-şi arăta muşchii faţă de Guvernul Boc, care nu susţine iniţiativa lui Silviu Prigoană. Când sunt legi importante de votat care privesc viaţa tuturor cetăţenilor ţării nu fac nimic. Acest act normativ este contrar legislaţiei europene şi nu are nici o şansă să treacă de Camera Deputaţilor. Numele etniei noastre nu poate fi impus printr-o lege”, a precizat Păun.