Taxă mai mare pentru trecerea podurilor peste Dunăre

Taxele pentru trecerea podurilor peste Dunăre, de la Feteşti – Cernavodă şi Giurgeni -Vadu Oii, vor fi majorate de luni, la valori cuprinse între 8 şi 11 lei, în funcţie de tipul de vehicul. Astfel, pentru un autoturism cu masa totală mai mică sau egală cu 3,5 tone, taxa va fi de 9 lei la podul de la Giurgeni-Vadu Oii şi de 11 lei la Feteşti-Cernavodă. La ora actuală, taxa e cuprinsă între 3 şi 6 lei, în funcţie de tipul vehiculului.

Gazele se scumpesc cu 8%

Gazele se scumpesc cu 8%
Tot de azi, preţul gazelor pentru consumatorii industriali va creşte cu 8%. La această măsură s-a ajuns din cauza majorării costului gazului din import, de la 460 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, la 495 de dolari. Deşi preţul gazelor pentru populaţie nu suportă nici o modificare, vom fi afectaţi cu toţii de scumpirea pentru consumatorii industriali, întrucât mai multe produse alimentare, printre care şi mezelurile, vor fi comercializate la preţuri mai mari.

Cine nu răspunde la recensământ primeşte amendă

În perioada 20-31 octombrie, în România se organizează recensământul popu-laţiei şi al locuinţelor. Asta înseamnă că, la sfârşitul lunii, fiecare român va primi acasă vizita unui recenzor care va pune întrebări, mai exact 61. Cei care îşi amintesc ultimul recensământ, care a avut loc în 2002, probabil ştiu şi o bună parte dintre acestea, pentru că multe sunt identice cu cele de atunci. Întrebările sunt despre numărul membrilor familiei, studii, etnie, stare civilă. Punctele noi sunt cerute de Uniunea Europeană şi se referă la fenomenul migraţiei şi la persoanele cu dizabilităţi.
Pentru oamenii absenţi temporar de la domiciliu la momentul efectuării recensământului, recenzorii vor solicita informaţii de la surse indirecte: vecini, preot şi primărie. Cetăţenii care refuză să răspundă ar putea fi amendaţi cu sume între 2.000 şi 5.000 de lei.

Euro a luat-o razna! Cursul de acum «asigură» majorările din 2012

Anul viitor va fi jale! Şi nu e vorba de o “estimare a analiştilor”, nici de preziceri, ci e… oficial! Moneda europeană a “galopat” în ultimele zile până a ajuns aproape de maximumul istoric! Iar cursul de-acum va fi luat în considerare la calcularea accizei la ţigări, benzină şi energie electrică.
BNR a afişat ieri un curs de referinţă de 4,3533 lei pentru un euro, fiind cel mai ridicat din acest an. Potrivit Codului Fiscal, cursul la care se vor calcula accizele şi taxele începând cu ianuarie 2012 este cel din prima zi lucrătoare a lunii octombrie, stabilit de Banca Centrală Europeană, şi care e foarte apropiat de cel al BNR. Cum în ultimele zile leul s-a depreciat în faţa monedei europene, e de aşteptat ca şi luni – prima zi lucrătoare din luna octombrie – lucrurile să fie neschimbate. În toată această “afacere”, în care românii ies ciuruiţi la buzunare din cauza noilor majorări de preţ anunţate, există şi un câştigător: statul.
Pe lângă accize, şi toate taxele stabilite în euro ce urmează a fi colectate anul viitor vor fi calculate în funcţie de acelaşi curs. Pentru acest an, accizele şi taxele au fost stabilite în funcţie de un curs de 4,2655 lei/euro. Aşadar, anul 2012 va debuta în mod cert cu majorări de preţ la ţigări, energie electrică şi benzină.

Factura la întreţinere va creşte

Preţul energiei termice a crescut după ce Guvernul a eliminat subvenţia pentru gigacalorie. Asta înseamnă că, dacă octombrie va fi friguroasă, vom avea şi primele plăţi mari la întreţinere. Specialiştii estimează că factura de luna asta va fi cu circa 40% mai mare decât cea a aceleiaşi luni din anul trecut.

Se modifică regulile creditării

A doua lună de toamnă va aduce schimbări majore şi în ceea ce priveşte creditarea. Va intra în vigoare un nou regulament al BNR, care cuprinde prevederi importante referitoare la împrumuturi, precum şi Codul Civil.
Băncile vor fi obligate să fie extrem de prudente şi să ia în considerare o serie de riscuri la acordarea creditelor în valută pentru persoanele fizice. Potrivit noului regulament BNR, împrumuturile de consum vor avea o scadenţă de cel mult cinci ani, şi nu 20, cum era până acum! Clienţii vor trebui să aducă garanţii de 133% din valoarea împrumutată, iar la creditele imobiliare avansul va fi de minimum 30%.
Vestea bună vine din Codul Civil, care va face mult mai complicată procedura executării silite a garanţiilor ipotecare.

Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
PARTENERI - GSP.RO
Gina Pistol i-a ruinat cariera unei vedete în doar 7 luni de relație: „Ce face cu ea? E mai mare ca el! Îi mănâncă toți banii”
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
HOROSCOP
Horoscop 21 ianuarie 2021. Scorpionii sunt prinși în propriile ițe și trebuie să-și respecte angajamentele
Cine este tânărul de 19 ani ucis în fața unei săli de fitness din Capitală. Detalii șocante din dosarul crimei
Știrileprotv.ro
Cine este tânărul de 19 ani ucis în fața unei săli de fitness din Capitală. Detalii șocante din dosarul crimei
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Telekomsport
Celebra gimnastă a ţării a ajuns omul străzii. ŞOC: întreţine relaţii intime pentru bani
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
Un smartphone nou? Află ce trebuie să ai ca să fii cool (PUBLICITATE)