Mergi direct la conținut »
Mai mulți români de etnie romă cer azil politic în SUA. Se simt persecutați în Europa
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Mai mulți români de etnie romă cer azil politic în SUA. Se simt persecutați în Europa

Mai mulți români de etnie romă cer azil politic în SUA, în statul California, deoarece sunt persecutați în România și alte state din Uniunea Europeană, anunță site-ului agenţiei Bloomberg, care citează oficiali SUA şi organizaţii pentru drepturile minorităţilor.

Unul din românii de entie romă care cer azil politic în SUA spune că şi-a vândut animalele pe care le avea în România și a plecat în Mexic. De acolo, a mers  spre frontiera Statelor Unite şi s-a adresat poliţiei americane pentru a cere azil. „Am decis să plec pentru că nu mai puteam să supravieţuiesc”, a declarat Viorel R., în vârstă de 52 de ani, potrivit Mediafax.

Site-ul Bloomberg scrie că romii aleg să vină pe continentul american din cauza tendinţelor antiimigraţie care există acum în Europa. „Grupurile de romi, în general nomade, vizate de persecuţii de sute de ani, se confruntă acum cu diminuarea toleranţei autorităţilor europene, în contextul venirii a peste un milion de imigranţi şi refugiaţi din Siria şi din alte ţări. Amplificarea tendinţelor neonaziste din România până în Italia a condus la demolarea taberelor de romi, la atacarea afacerilor romilor, la segregarea comunităţilor şi agresarea copiilor”, notează agenţia Bloomberg.

Romii au ales ca destinație SUA întrucât consideră că au mai multe oportunități acolo. Acest lucru deși în SUA se fac în ultima vreme apeluri pentru limitarea accesului imigranților în țară.

Mulți dintre romii care ajung în SUA trăiesc în suburbiile oraşului Los Angeles. Locuiesc în apartamente sau amplasează corturi în parcuri până găsesc spaţiu locativ. Unii lucrează ca agenţi de pază sau în restaurante, în timp ce alţii cerşesc sau primesc ajutor din partea bisericilor locale.

FOTO: Arhivă

 

Close
Închide
  Close