MENIU CAUTĂ
18 Iul. 2017 11:57 , de Monica Stan

«Mami, eu de ce nu pot fi cum sunt ceilalţi copii?» Trecut prin trei operaţii grele, din cauza unei malformaţii grave, Irinel îşi doreşte să aibă o viaţă normală

Distribuie

Cu siguranţă că vă amintiţi de Irinel Neagu, băieţelul de patru anişori din comuna Jilava care s-a născut cu vezica urinară în exteriorul corpului şi a cărui şansă la o viaţă normală a venit tocmai din Italia. La începutul acestei luni, puştiul a fost nevoit să treacă printr-o nouă operaţie dificilă, în urmă căreia are toate şansele să devină un copil normal. Şi dacă suma necesară intervenţiei a fost suportată de statul român, pentru tratament, investigaţii şi controalele ce vor urma, Irinel are încă nevoie de ajutorul nostru.

În luna martie, copleşiţi fiind de problemele de sănătate ale fiului lor, soţii Neagu au îndrăznit să-şi strige durerea. Nu le-a fost deloc uşor. S-au văzut însă nevoiţi să lase ruşinea la o parte şi, încurajaţi de oamenii din comunitatea în care locuiesc, au cerut o mână de ajutor. Irinel, copilul lor cel mic, s-a născut cu o malformaţie genitală gravă. Băiatul a venit pe lume având vezica urinară în exteriorul corpului. Din acest motiv, la doar o zi de la naştere, puiul de om a fost supus unei intervenţii chirurgicale la Spitalul de Urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu, însă fără nici o reuşită. Medicii i-au introdus atunci vezica urinară în organism, fără a-i putea reda însă funcţiile. Aşa încât Irinel nu putea urina prin organul genital, ci printr-o găurică situată un pic mai jos de buric.

Dacă o bună perioadă de timp soţii Neagu au acceptat situaţia, la un moment dat, s-au gândit totuşi că varianta «pampers pentru toată viaţa» nu este chiar cea mai bună soluţie. Ziua în care medicii le-au comunicat că urmează o nouă intervenţie a fost una extrem de fericită. Bucuria însă a fost de scurtă durată. Atunci când au aflat că doctorii vor de fapt să-i mute băiatului canalele urinare în intestinul gros, astfel încât să elimine urina prin acel loc, pentru că altă variantă nu prea ar exista, părinţii au refuzat operaţia. Dar nu au renunţat să caute alte soluţii pentru problema fiului lor. Şi în scurt timp au şi găsit, însă la o clinică din Italia.

Ultima operaţie, ultima şansă

S-au interesat ce au de făcut şi mare le-a fost bucuria când au aflat că suma necesară intervenţiei poate fi suportată de CNAS. Astfel, în luna aprilie a anului trecut, Irinel a plecat în Italia şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale. Şi dacă întreaga operaţie a fost decontată de statul român, pentru cazare şi celelalte cheltuieli, familia Neagu a fost sprijinită de comunitate, care a organizat tot felul de activităţi pentru strângerea bănuţilor necesari. Anul acesta, la începutul lunii iulie, băieţelul de 4 ani a plecat din nou în Italia, pentru o nouă operaţie. De data aceasta, medicii i-au refăcut partea de canal urinar care duce către organul genital şi i-au mărit vezica ajutându-se de o bucată din intestinal gros. Acum, atât medicii, cât şi părinţii puştiului aşteaptă nerăbdători să vadă dacă organele îşi vor relua funcţiile şi dacă micuţul va reuşi să urineze ca un om normal. Din nefericire, aceasta ar fi ultima şansă a băiatului de patru anişori. În cazul în care operaţia nu a reuşit, Irinel va fi nevoit să-şi extragă urina cu seringa printr- un sondă montată în locul apendicelui.

”Mă doare sufletul când mă uit la el. În ultima perioadă, obosit şi copleşit de internările prin spitale, de operaţii, de injecţii şi nenumăratele analize, Irinel ne-a tot întrebat: «Mami, eu de ce nu pot fi cum sunt ceilalţi copii? De ce trebuie să merg mereu la spital… şi de ce nu pot să stau cu copiii la joacă?» Eu am încercat să-i explic, dar el, mititelul, le ştia tot pe ale lui”, ne-a povestit mămica lui Irinel. Până va afla dacă operaţia a reuşit sau nu, puştiul mai are de făcut un tratament costisitor la clinica din Italia, dar şi tot felul de analize.

Cine doreşte să-l ajute o poate face donând 2 euro prin SMS la numărul 8828, cu textul «Irinel» sau, pentru sume mai mari, se pot face donaţii în conturile Fundaţiei Ringier.

Comentarii