„Noi avem în momentul de față o cheltuială cu salariile în sistemul bugetar în jur de 110 miliarde lei. Condiția pe care noi o avem, impusă în PNRR, este cea referitoare la sustenabilitate. Ne îndreptăm fie spre o revizuire a salariilor în sistemul bugetar, fie spre o potențială reducere a numărului de bugetari, dar acest lucru îl va hotărî coaliția la momentul potrivit”, a spus Boloș la Antena 3.
Ministrul a adăugat că Guvernul mai ia în calcul și creșterea taxelor și impozitelor: „Avem și varianta în care, să zicem, avem o mai bună colectare la veniturile fiscale pe care le gestionăm sau o revizuire a politicii fiscale a României”.
Afirmațiile au venit după ce ministrul PSD de Finanțe, Adrian Câciu, a propus în ședința coaliției PSD-PNL-UDMR reducerea cheltuielilor bugetare cu 20 de miliarde de lei, în condițiile în care există o colectare redusă la bugetul de stat.
„Și recentele declarații privind faptul că trebuie să se taie cheltuieli de 20 de miliarde de lei ne duce spre aceste reforme pe care Comisia, pe bună dreptate, spune că «Nu aveți bani, implementați reformele!»”, a mai spus Boloș.
Recent, analiștii consultați de Libertatea au declarat că „gaura” de 20 de miliarde de lei din finanțele statului nu se poate astupa decât prin creșteri de taxe.
În acest moment, în România sunt 1,27 milioane de angajați la stat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Mirciulica • 08.04.2023, 16:39
Și inca un subiect, " banal" dealtfel, la cât s-a dezbatut. Poate deja plictisitor. Dar tot despre bani și reduceri ( sau poate cresteri ) de cheltuieli. CSM a solicitat ( ca are tot dreptul in fata unei clase politice aservite ) stabilirea pensiei magistratilor la 80% din venitul brut ( salariu plus sporuri ). Adică, în condițiile în care netul salariului este, de regula, 60-65 % din brut, va închipuiți ce pensie rezulta la acest calcul al solicitanților. Ati pus mana pe pix ? Nu ? Atunci va spun eu : rezulta o pensie de aproximativ 140% fata de venitul net din timpul activității lor vaste de 20-25 de ani. E clara acum lipsa crunta de masura, de moralitatea, de bun simt al magistratilor care se exprima prin chiar forul lor superior, CSM, nu prin vreun sindicat. Asta este si barometrul care arata încrederea pe care o poți avea în ei, în magistrati. Și pana la urma, ce vor ei este ca pentru clica lor, sa se modifice totul dar sa nu se schimbe nimic. Cat timp societatea românească este dominata de astfel oameni grupați în entitati esentiale ale democrației, asa cum ar trebui sa fie justiția, vom rămâne în continuare la periferia Europei, fără Schengen, fără viza waiver, cu imaginea de țigani, de hoti și prostituate care nu mai sunt primiți prin hotelurile occidentului. Pentru ca imaginea asta o oferim prin reprezentanții din vârful statului.
Mirciulica • 08.04.2023, 11:36
Puținele lucruri bune care au dus la o oarecare e evoluție în astia 33 de ani, s-au făcut exclusiv sub biciul, mai bi e zis santajul uniunii europene. Ai noștri politicieni sunt un dezastru. Poate le da totuși mintea de pe urma sa între intr-o normalitate în ce privește dezmățul bugetar, una dintre marile gauri prin care banii publici se pierd. Sau se fura. Salarii iraționale, sporuri de domeniul fantasticului, pensii ce frizează absurdul, cumulul de salarii cu pensii si cu indemnizatii de prin tot felul consilii de administratii inventate pentru sinecuristi, ajutoare sociale exagerate pentru oameni care efectiv refuza sa muncească, sunt singurele realizări ale clasei politice romanesti. Iar speranțe sa avem, msi devreme sau mai tarziu o clasa politica reala, competenta, pregătită, nu se întrevăd.