Aceasta a reprezentat prima dată când a putut fi observat de la o distanță atât de mică acest anticiclon gigantic, care are un diametru de 16.350 de kilometri, de 1,3 ori mai mare decât Pămantul.
„Timp de secole oamenii de stiintă au făcut observați, au pus sub semnul intrebării și au emis teorii legate de „Marea Pată Roșie” de pe Jupiter, a declarat Scott Bolton din cadrul Southwest Research Institute din Șan Antonio, responsabilul științific al misiunii. „Acum avem cele mai bune imagini luate vreodată cu această furtună emblematică”, a completat într-un comunicat.
În imaginile publicate pe site-ul NASA, se poate observă un loc ce pare a pluti în mijlocul unui ecosistem siniliu și formând un fel de vârtej roșu.
Citește și: Ororile la care a fost supusă o copilă, chiar de tatăl ei. „Dacă vrea ceva, bani, dulciuri, să stea. Și a stat”
Omul de știință a declarat că va fi nevoie de timp pentru ca echipa să analizeze toate datele transmise de cele opt instrumente de pe Juno, care au fost toate îndreptate către „Marea Pată Roșie” în timpul acestui survol. „Aceste date vor oferi o clarificare cu privire la originile, starea actuală și cea viitoare a acestui fenomen”, a mai spus Scott Bolton.
„Marea Pată Roșie”, care a fost observată începând din 1830 și care a fost menționată în mod regulat în ultimii 350 de ani de astronomi pare să își reducă dimensiunile, mentionează sursă citată.
O sondă a NASA aflată pe orbită Jupiter a început să transmită marți date și imagini obținute în urma celei mai apropiate treceri a unui dispozitiv creat de om pe deasupra „Mării Pete Roșii”.
Lansată la 5 august 2011, Juno s-a plasat pe orbită în jurul lui Jupiter la data de 4 iulie 2016. Următorul survol este planificat pentru 1 septembrie. Juno, o misiune de 1,1 miliarde de dolari, urmează să rămană circa douăzeci de luni în jurul lui Jupiter pe care trebuie să o survoleze de 37 de ori, între 10.000 și 4.667 de kilometri deasupra norilor. Survolările lui Juno sunt mult mai aproape decât precedentul record de 43.000 de kilometri, stabilit de sonda americană Pioneer 11 în 1974.
Sonda a detectat deja uragane gigantice în zona polilor planetei Jupiter și a efectuat observații inedite asupra atmosferei din interiorul planetei gazoase.
FOTO: https://www.missionjuno.swri.edu
Citește și: Zeci de moldoveni luptă ca mercenari în estul Ucrainei și în Siria. Cu cât sunt plătiți pentru faptele lor