Mergi direct la conținut »
Mărturia șocantă a unei românce exploatate prin muncă în Italia
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe

Mărturia șocantă a unei românce exploatate prin muncă în Italia: „Dacă aș fi știut că asta e viața în Italia, nu aș fi venit”

De Petre Dobrescu,

O româncă plecată în străinătate, pentru un trai mai bun, a trăit un coșmar, după ce a fost exploatată în Italia. Ada a locuit împreună cu fetița ei de numai doi ani și de soț într-un bordei construit abuziv între serele patronului italian. Femeia a mărturisit că a acceptat să lucreze "pe doi bani" pentru că trebuia să îi dea de mâncare fiicei sale.

Ad placeholder

Nu mai puțin de 66 de muncitori exploatați și plătiți cu sume modice pentru munca depusă au fost descoperiți în urma unui raid realizat de polițiști în provincia italiană Ragusa. Printre cei transformați în sclavi s-a numărat și o româncă, împreună cu soțul ei.

„Dacă aș fi știut că asta e viața în Italia, nu aș fi venit. Vă jur pe tot ce am”, le-a mărturisit Ada, o tânără româncă, jurnaliștilor de la cotidianul italian La Repubblica.

Ada a povestit că tot ce are de preț este zâmbetul fetiței sale de doi ani. Copila, împreună cu părinții ei, a locuit într-un bordei în localitatea Vittoria

Casa era de fapt o magazie ridicată ilegal între serele patronului italian. Întreaga familie locuia într-o cameră în care dormea, gătea și mânca.

„Eram plătită cu 3 euro pe oră, niciun cent mai mult, niciun cent mai puțin. Atât cât ajungea ca să supraviețuim. Eram săracă atunci când am ajuns în Sicilia, acum 10 ani, dar nici acum nu mi-e mai bine. Până să vină poliția locuiam în depozitul firmei, într-o magazie fără paviment și cu găuri în ea. Seara era un frig… „, a povestit românca, în timp ce-și mângăia fiica.

Femeia a spus că a plecat din România din cauza sărăciei.

„Vreți să știți de ce lucrez pe doi bani? Nu găsesc nimic mai bun în jur, trebuie să-i dau de mâncare fiicei mele”, a povestit Ada, cu lacrimi în ochi.

„Eram săracă în România, dar măcar aveam o casă. Era mare. Visam altfel viața în Italia”, spune cu amărăciune tânăra româncă.

Printre muncitorii exploatați se număra și un adolescent italian de 16 ani care a abandonat școala, notează rotalianul. Fără mijloace de protecție, băiatul era pus să răspândească îngrășăminte toxice pentru oameni.

„Lucram aici de câteva săptămâni. Pentru munca asta mă plăteau 30 de euro pe zi. Îi foloseam pentru a-mi ajuta familia, tatăl meu e șomer și eu trebuie să muncesc din greu”, a precizat adolescentul italian.

Patru afaceriști au fost arestați de carabinieri în acest caz.

În septembrie, presa din Italia a scris despre cazul mai multor muncitori români, transformați în sclavi.


Citește și VIDEO/ Mica Românie de la Cercul Polar: Iubirea româno-norvegiană topește zăpezile Nordului. La nunta Alinei cu Pål, invitații au venit cu mâncare de acasă!


 

Ad placeholder
Gestul făcut de Reghecampf în direct, când a fost întrebat despre legătura amoroasă dintre Anamaria Prodan și Alexa: "Eu?!"
PARTENERI - GSP.RO
Gestul făcut de Reghecampf în direct, când a fost întrebat despre legătura amoroasă dintre Anamaria Prodan și Alexa: "Eu?!"
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Daciana Sârbu și-a pierdut toată averea. Ce a făcut soția lui Victor Ponta
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
HOROSCOP
Horoscop 8 iulie 2020. Leii, cel mai probabil, vor ține în ei motivele de nemulțumire, dar nu e o alegere bună
RECOMANDĂRI
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close