MENIU CAUTĂ
07 Mar. 2018 11:29 , de Daniel Ionașcu

Mastercard: România se află pe locul 9 în clasamentul țărilor cu afaceri deținute de femei. 28,9% din firmele din țara noastră sunt deținute de femei. Ghana are cele mai multe afaceriste

Distribuie

România se află pe locul al nouălea în lume în privința procentului de afaceri deținute de femei, potrivit Mastercard Index of Women Entrepreneurs 2018, lansat astăzi. Studiul analizează progresul și realizările antreprenorilor de sex feminin din 57 de țări care acoperă 5 regiuni geografice, respectiv Asia-Pacific, Europa, America Latină, Orientul Mijlociu și Africa și America de Nord.

„Per ansamblu, România înregistrează scoruri mai bune decât în 2017, un trend ce sperăm că va continua și în anii următori, astfel încât femeile-antreprenor și cele de afaceri din țara noastră să reușească să își realizeze pe deplin potențialul, să își atingă obiectivele și, în cele din urmă, să accelereze creșterea incluziunii ', a declarat Diana Tănase, director de marketing în cadrul Mastercard România.

Rezultatele studiului Mastercard arată că, din totalul afacerilor din România, 28,9% sunt deținute de femei. România a înregistrat o creștere la această categorie, în contextul în care, anul trecut, se afla pe locul 13, cu un procent de 27,5% al numărului total de afaceri deținute de femei.

Ghana are cele mai multe afaceriste

În top 10 se găsesc fac parte Ghana (unde 46,4% din totalul afacerilor sunt deținute de femei), urmată de Rusia (34,6%), Uganda (33,8%), Noua Zeelandă (33%), Australia (32,1%), Vietnam (31,3%), Polonia (30,3%), Spania (29,4%), România (28,9%) și Portugalia (28,7%).

În ceea ce privește condițiile de sprijin și oportunitățile de dezvoltare antreprenorială pe care le au femeile, România ocupă locul 32 din 57, cu un procent de 61,9%.

Rezultatele progresului

Clasamentul Mastercard ia în calcul rezultatele progresului înregistrat de femei (categorie la care România se află pe locul 33), cunoștințele și accesul la resurse financiare (România se află pe locul 24) și sprijinirea inițiativelor antreprenoriale (România se află pe locul 29).

Față de anul trecut, România a înregistrat o ușoară scădere: în 2017, se afla pe locul 29 din 54 de țări, cu un procent de 62,1%. Pe primele locuri se află Noua Zeelandă – 74,2%, Suedia – 71,3%, Canada – 70,9%, Statele Unite ale Americii – 70,8%, Singapore – 69,2%, Portugalia – 69,1%, Australia – 68,9%, Belgia – 68,7% și Filipine – 68%.

Datele la nivel global ale Mastercard Index of Women Entrepreneurs arată că antreprenoriatul feminin prosperă în economiile mai dezvoltate.

În comparație cu femeile antreprenor din piețele emergente, femeile care au înființat și care dețin afaceri în țările dezvoltate au posibilitatea să aleagă dintr-o gamă mai largă de resurse și oportunități, ce le permit inclusiv accesul la capital, la servicii financiare și la programe academice.

De ce se fac femeile antreprenor

Studiul Mastercard sugerează, totodată, că oportunitățile de dezvoltare ale antreprenoriatului feminin nu sunt neapărat aliniate la ritmul dezvoltării economice a pieței.

În economiile în curs de dezvoltare, cum sunt Ghana, Uganda și Vietnam, rata femeilor antreprenor este mai mare decât în cazul țărilor mai dezvoltate. Femeile din aceste piețe sunt considerate antreprenori de necesitate, pentru că, în ciuda lipsei de capital financiar și a accesului la servicii de asistență, cea care le stimulează să reușească este nevoia de supraviețuire.

În țările dezvoltate ai mai multe șanse

Pe de altă parte, țările care au înregistrat cele mai mari scoruri – Noua Zeelandă, Suedia, Canada, Statele Unite ale Americii și Singapore – au în comun patru factori-cheie ce permit afacerilor să aibă succes: accesul la servicii financiare, ușurința de a face business, sprijinul puternic acordat IMM-urilor și o guvernare de calitate.

În piețe precum Filipine, Botswana, Thailanda, Polonia și Costa Rica, antreprenoriatul este considerat un bilet al oportunității pentru femei. Deși condițiile de susținere ale antreprenorilor din aceste piețe nu sunt la fel de favorabile ca în alte state, acestea sunt puternic reprezentate de liderii de afaceri de sex feminin, de profesioniști și de lucrători tehnici, de un peisaj vibrant al antreprenoriatului local și de o atenție deosebită pentru statutul de antreprenor de succes.

Loading...
Comentarii