Scenele are loc în Tultitlan, statul Mexico, în sanctuarul care a fost ridicat pentru a sărbători Marea Secerătoare, reprezentând o statuie din fibră de sticlă de 22 de metri înălțime.
Craniul contrastează cu albastrul cerului și este acoperit cu o glugă care se prelungește într-o tunică de culoare ocru care acoperă întregul schelet. Brațele scheletice sunt larg deschise, într-o postură hristică. La fel ca în multe sate și orașe mexicane, astfel de ceremonii adună tot mai mulți credincioși care sunt îngrijorați de propagarea Covid și se refugiază în rugăciuni, în lipsa unui alt remediu.
Această formă de venerație, transmisă de migranții care traversează continentul, este întâlnită acum și în Statele Unite și în mai multe țări din American Latină, mai scrie sursa citată.
Fără măști și distanțare socială la procesiuni
În Tepito, un cartier popular din Mexico, numeroși oameni se așează în genunchi în fața unui altar unde se află un craniu căruia îi cer cu devoțiune protecție în fața bolii și a efectelor economice. Mexicanii merg în genunchi cu efigii ale Sfintei Morți care sunt depuse pe pământ, în timp ce alții aduc ofrande precum flori, dulciuri și alcool.
Foarte puțini au chipul acoperit cu o mască și regulile de distanțare socială nu sunt respectate. Totul are loc într-o atmosferă fericită, în parfumul tutunului și al marijuanei. Comercianți ambulanți vând schelete de toate mărimile și lumânări.
Potrivit istoricilor, cultul Morții își are rădăcinile în secolul al XVI-lea, în vremea în care indienii venerau un schelet în satele din centrul Mexicului.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro