UPDATE ora 16.44: Funeraliile lui Mihail Gorbaciov s-au încheiat, relatează agenția rusă Interfax.
La finalul ceremoniei, sicriul cu trupul fostului lider sovietic a fost scos din Casa Sindicatelor de la Moscova, însoțit de garda de onoare și depus într-o mașină.
În acel moment, oamenii adunați în fața clădrii au început să aplaude, iar unii dintre ei au exclamat ”mulțumesc!”, relatează sursa citată.
Mihail Gorbaciov a fost înmormântat în cimitirul Novodevicii, lângă soția sa Raisa.
UPDATE ora 15.18: Cântăreața Alla Pugaciova, supranumită „țarina muzicii din Rusia”, și vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei Dmitri Medvedev, fost șef de stat, participă la funeraliile fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, relatează publicația rbc.ru.
More images of the farewell ceremony for Mikhail #Gorbachev. pic.twitter.com/WpbIvYG9bC
— NEXTA (@nexta_tv) September 3, 2022
La ceremonie sunt prezenți și fostul consilier al președintelui american Ronald Reagan, Suzanne Massey, și ambasadorul SUA John Sullivan, potrivit canalului Nexta.
Prezent la funeralii a fost și jurnalistul Dmitri Muratov, editorul publicației independente Novaia Gazeta, închisă în martie, pe fondul reprimării jurnaliştilor de către Kremlin în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
UPDATE ora 11.30: Mii de ruși au venit la Sala Sindicatelor din Moscova, unde a fost depus trupul fostului lider sovietic, pentru a-i aduce un ultim omagiu.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Oamenii stau la coadă pentru a depune flori la mormântul lui Gorbaciov.
Сотни людей собираются у Дома союзов в Москве, где пройдет прощание с Горбачевым.
— Новая газета. Европа (@novayagazeta_eu) September 3, 2022
Полицейские советуют идти мимо кафе «Страна, которой нет», чтобы добраться до места прощания, передает SOTA.
Видео: SOTA pic.twitter.com/dUjVjjtEuy
Printre cei care participă la funeraliile lui Gorbaciov se numără premierul ungar, Viktor Orban, singurul lider european apropiat Kremlinului.
***
Știrea inițială: Ceremonia publică în care rușii îi vor putea aduce un ultim omagiu lui Gorbaciov, care a murit săptămâna aceasta la vârsta de 91 de ani, începe de la ora locală 10:00 (10:00 ora României) și va ține până la orele după-amiezii, în Sala Sindicatelor din Moscova, un loc plin de istorie care a găzduit funeraliile foștilor lideri sovietici Iosif Stalin și Vladimir Lenin.
Gorbaciov va fi înmormântat lângă soția sa Raisa, mai târziu în cursul zilei, la cimitirul Novodevicii.
Zeci de politicieni de rang înalt, poeți, membri ai familiei regale și intelectuali au fost înmormântați în acest cimitir de când a fost înființat, în secolul al XVI-lea. Aici a fost înmormântat și Boris Elțîn, primul președinte al Federației Rusiei și rivalul politic al lui Gorbaciov.
Putin lipsește de la funeralii
Kremlinul nu a anunțat o înmormântare de stat pentru Gorbaciov, purtătorul de cuvânt afirmând că va avea „elementele unei înmormântări de stat”, inclusiv o gardă de onoare și reprezentanți ai statului care vor asista. Nu a oferit mai multe detalii, însă a refuzat inclusiv să decreteze o zi de doliu național.
Ultimul lider rus care nu a avut parte de o înmormântare de stat a fost Nikita Hrușciov, care a fost demis pentru că a încercat să anuleze reformele staliniste. A murit după ce a trăit în izolare, în 1971, iar înmormântarea sa a avut loc aproape în secret.
Președintele rus Vladimir Putin va lipsi de la înmormântarea de sâmbătă din cauza programului său încărcat, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Liderul de la Kremlis i-a adus, totuși, un ultim omagiu lui Gorbaciov, joi. Acesta a depus un buchet de trandafiri lângă sicriul deschis al fostului lider sovietic, de la Spitalul Clinic Central, apoi s-a închinat.
Dacă la înmormântarea lui Boris Elțîn, în 2007, Kremlinul a invitat mai mulți lideri importanți de stat, printre care și președinții americani Bill Clinton și George Bush, în cazul lui Gorbaciov, acest lucru nu va fi posibil, din cauza relațiilor tensionate dintre Rusia și Occident, în urma invaziei din Ucraina.
Gorbaciov, erou pentru Occident, dar detestat în țara sa
Mihail Gorbaciov, ultimul lider sovietic, a intrat în istorie ca fiind cel care a dus la înlăturarea Cortinei de Fier, care divizase Europa după Al Doilea Război Mondial, însă a ajuns să fie detestat în Rusia pentru că nu a putut să împiedice prăbușirea URSS.
Vladimir Putin a considerat prăbușirea Uniunii Sovietice drept „cea mai mare catastrofă geopolitică”.
Reformele inițiate de Mihail Gorbaciov au contribuit la slăbirea Uniunii Sovietice până la punctul în care aceasta s-a destrămat, iar mulți ruși nu l-au iertat nici acum pentru asta.
De altfel, într-o telegramă adresată familiei, Kremlinul a lăudat eforturile depuse de Mihail Gorbaciov. dar spune că acțiunile sale au fost controversate și că a greșit grav prin dorința de a apropia URSS de „Occidentul însetat de sânge”.