21 Apr. 2017 13:23

Mii de bebeluși s-au născut cu malformații după peste 100.000 de femei însărcinate au primit un tratament împotriva epilespiei

Distribuie

Peste 4.000 de bebeluși din Franța s-au născut cu anomalii grave după ce mamele au primit ca tratament împotriva epilepsiei medicamente cu valproat de sodiu, au anunțat autoritățile franceze.

Medicamentul, care este prescris în Franța și pentru tratarea tulburării bipolare, a fost administrat la aproape 100.000 de femei însărcinate între anii 1967 și 2016, potrivit unui raport al Agenției Naționale a Medicamentului din Franța (ANSM).

Comercializat în Franța sub numele de Depakine pentru tratarea epilepsiei și Depakote sau Depamide pentru tratarea tulburării bipolare, este unul dintre medicamentele cele mai eficiente și cele mai des prescrise pentru tratarea crizelor epileptice.

Părinții copiilor afectați acuză guvernul francez și producătorul, Sanofi, că au întârziatsă avertizeze asupra efectelor secundare, deși riscurile acestui tratament asupra fătului sunt cunoscute încă din 1980.

O parte dintre familiile copiilor afectați au intentat proces companiei, acuzând-o că nu i-a avertizat „adecvat” despre riscuri.

Dominique Martin, directorul general al ANSM, a declarat la o televiziune franceză că „a existat o întârziere în informarea mamelor și a familiilor.

Comentarii
← Inchide