Comisia de dialog formată din lideri sindicali şi conducerea Exploatării Miniere Lupeni a discutat mai multe ore cu ortacii şi le-a promis că va fi mărit „k-ul” de la 0.92 cât era la declanşarea protestului la 0,97.
Totodată, personalul care lucrează la suprafaţă vor avea un coeficient de producţie de 0,90 în baza căruia se vor calcula salariile, conducerea minei şi a Societăţii Naţionale a Huilei renunţând la soluţia de „avarie” prin care se rupea un procent de la aceşti angajaţi pentru a se adăuga la cel al minerilor care lucrează în subteran. Minerii au cerut şi semnarea unui protocol prin care să li se dea asigurări că suma câştigată în această lună nu va fi retrasă din salariul aferent lunii februarie. Cei 34 de ortaci au ieşit din subteran în jurul orei 2 dimineaţa şi alături de ei şi minerii din schimbul trei care ameninţau că li se vor alătura protestarilor.
Producţia Exploatării Miniere Lupeni nu a fost afectată de cele opt ore de protest cât au stat minerii blocaţi în subteran. Pe de altă parte, ortacii sunt nemulţumiţi şi pentru că nu au materiale cu care să poată da producţia stabilită de către conducere şi cred că sunt foarte mulţi şefi care primesc lefuri fără să le merite..
„Mergeţi în faţa minei să vedeţi ce maşini sunt parcate. Vedeţi în valoare de câte zeci de mii de euro sunt şi cine le deţine. Apoi întrebaţi cât au coborât şefii respectivi în mină pentru a avea bani pentru ele. Noi muncim pe salarii mici să dăm producţie ca alţii să ia bani nemunciţi”, au spus ai mulţi ortaci din schimbul patru care se pregăteau să coboare în mină. Minerii de la mina Lupeni au declanşat protestul vineri seara, când au aflat că vor primi mai puţini bani, aferent unui coeficient de producţie de 0,92 faţă de 0,95 cât realizau în medie în lunile anterioare. Calculat în bani, fiecare ortac ar urma să piardă o sumă care ajungea până la 170 de lei. Conform directorului general al SNH, Nicolae Drăgoi, nu s-au înregistrat pierderi la mina Lupeni pentru că ortacii au protestat după ce şi-au terminat şutul. Acţiunea ortacilor din vestul Văii Jiului poate determina şi alte proteste asemănătoare la subunităţile SNH, una dintre acestea fiind mina Lonea din Petrila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro