Libertatea a publicat integral scrisoarea deschisă adresată prim-ministrului și ministrului apărării de Traian Anghel, un profesor în vârstă de 57 de ani, din Brăila, care pe 27 martie a primit de la Centrul Militar Județean un „ordin de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau la război”.

„După treizeci de ani, armata şi-a adus aminte de mine”, scrie acesta. El povestește cum a intrat în posesia documentului și pune această acțiune pe seama situației de securitate din regiune. 

„Rezerviştii nu primesc astfel de ordine regulat! Eu, de exemplu, nu am primit nimic din partea armatei timp de treizeci de ani! Este clar, inclusiv pentru cineva căruia nu-i funcţionează foarte bine intelectul, că aceste ordine au legătură directă cu conflictul actual dintre Rusia şi Occident (SUA/NATO), generat de Rusia, având ca pretext Ucraina”, scria Traian Anghel.

Profesorul critică și faptul că atunci când i s-a dat ordinul nu s-a ținut cont de situația sa medicală, deși a prezentat o adeverință în acest sens.

Libertatea a discutat pe marginea acestui subiect cu purtătorul de cuvânt la MApN, gen. Constantin Spînu.

Ministerul Apărării îi răspunde profesorului care a primit ordin de mobilizare: „Nu are nicio legătură cu situația de securitate”
Generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării. Foto: Agerpres
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”

„Nu există la acest moment o decizie de mobilizare a rezervei”

Reporter: Cum comentează Ministerul Apărării scrisoarea deschisă adresată de domnul profesor Traian Anghel?
Gen. Constantin Spînu: N-am să pot comenta la obiect, pentru că pe chestiunea asta s-a solicitat Centrului Militar Județean Brăila să se facă o verificare, care se va face începând cu mâine dimineață. Se va face o verificare, iar rezultate îi vor fi comunicate domnului profesor, probabil nu printr-o scrisoare deschisă, ci printr-o adresă care îi va fi trimisă.

Noi ne menținem poziția, nu există la acest moment o decizie de mobilizare a rezervei, așa cum se încearcă să se acrediteze. 

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN:

Noi nu am spus niciodată că lucrurile sunt false, deci situația sesizată de domnul profesor și știți că a mai fost un caz cu un ordin de chemare la mobilizare sau la starea de război, care a fost publicat pe internet. Noi am spus doar așa: încercarea de a se face legătura între această procedură, care este una strict administrativă, și contextul de securitate din regiune, de la granița dintre Ucraina și Federația Rusă, este o forțare.

Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv
Recomandări
Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv

– Situația convocării domnului Traian Anghel este o procedură de rutină? 
– Legislația în baza căreia atât domnul Anghel, cât și cetățeanul care a publicat ordinul de mobilizare și cetățenii din județul Brăila, care la începutul lunii ianuarie au fost chemați la centrul militar pentru clarificarea situației militare este una administrativă, care este prevăzută de lege. 

Ministerul Apărării îi răspunde profesorului care a primit ordin de mobilizare: „Nu are nicio legătură cu situația de securitate”
Traian Anghel are 57 de ani, este profesor de fizică la Liceul Nicolae Iorga din Brăila și are gradul de sublocotenent în rezervă – foto Arhivă personală

Centrele militare județene au obligația de a actualiza permanent baza de date cu rezerva de mobilizare a armatei române. Deci, cetățenii care au executat serviciul militar obligatoriu și care sunt în baza de date ca rezerviști ai armatei. În aceeași bază de date mai sunt și cadrele militare care trec în rezervă până la momentul la care depășesc vârsta maximă la care mai pot fi chemați. 55 de ani pentru soldați și gradați și 63 de ani pentru ofițerii în rezervă.

În situația scrisorii deschise, a domnului profesor, dumnealui este până la 63 de ani în rezerva de mobilizare. 

De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”
Recomandări
De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”

Chiar în această scrisoare se spune că n-a durat mai mult de un minut jumătate-două interacțiunea cu personalul centrului militar județean, ceea ce arată că ce am spus este corect: este doar o procedură administrativă, iar în situația domniei sale și a celor care au fost chemați, a fost nevoie să se emită alte ordine de chemare la mobilizare. 

Constantin Spînu, purtător de cuvânt MApN:

„Este posibil să fi fost încadrat pe o altă funcție în statul de mobilizare”

– De ce totuși acum, după peste 30 de ani?
– Acest ordin le-a fost înmânat la trecerea în rezervă, în cazul acestui domn, acum treizeci și ceva de ani. Probabil că până la acest moment nu a fost nicio modificare în ceea ce-l privește în evidența de mobilizare, între timp este posibil să fi fost încadrat pe o altă funcție în statul de mobilizare și atunci era nevoie să se înmâneze un alt document, care să-l înlocuiască e cel vechi.

– Ce înseamnă o „funcție pe statul de mobilizare?
În situațiile altele decât pacea, atunci când este nevoie de chemarea rezerviștilor, ei sunt încadrați pe anumite funcții în anumite unități militare. Asta este în esență situația bazei de date la mobilizare și există un stat de organizare al unității respective, care se creează la declararea stării de mobilizare sau de război sau în unități unde se adaugă unități suplimentare și pe fiecare dintre aceste funcții trebuie repartizat un rezervist militar. Este o evidență administrativă, sunt niște fișe care se completează și care se alocă fiecărei astfel de funcții.

În situația în care se fac mișcări între aceste funcții, pentru că după 55 de ani sau după 63 de ani, oamenii ies din evidență. Atunci locurile lăsate libere trebuie încadrate cu alți oameni aflați în continuare în rezervă. Și acesta este un exemplu în care apare o mișcare, o dinamică de personal în rezerva de mobilizare.

În situația asta s-ar putea să fie nevoie să se schimbe unitate și rezervistului trebuie să i se înmâneze un alt ordin, astfel încât în situația ipotetică a declarării mobilizării să știe unde să se prezinte.

„Clasarea medicală, așa cum solicită domnia sa, se poate face de către comisia medico-militară”

La Centrul Militar din Brăila a existat o astfel de acțiune de verificare a datelor rezerviștilor și în cursul anului trecut?
– Va trebui să verific. Centrele militare din toată țara au obligația să verifice permanent baza de date cu rezerviștii. Nu întotdeauna este nevoie de chemarea rezerviștilor pentru clarificarea situației militare. Voi verifica, nu știu să vă răspund dacă și anul trecut s-a făcut. Cel mai probabil, da. Voi verifica.

– Domnul profesor semnala și faptul că la predarea ordinului nu s-a ținut cont de situația sa medicală, deși prezentase o adeverință în acest sens.
– E foarte ușor de lămurit și asta. Orice interacțiune cu astfel de date trebuie făcută de personal calificat medical. Ori în această situație a rezerviștilor, dar și a cadrelor militare active, chiar și a mea personală, dacă intervine o schimbare în starea mea de sănătate care, să spunem, îmi va face imposibilă continuarea serviciului militar, lucrul acesta nu se face administrativ de către structurile de resurse umane. Ci trebuie să existe o decizie de încadrare, de la o comisie medico-militară.

Această comisie medico-militară funcționează pe lângă spitalele militare.

– Și în cazul concret al domnului Traian Anghel?
În situația semnalată de domnul profesor, pe baza acestei adeverințe, în situația în care se va declara mobilizarea, el va fi trimis, pentru că deja există datele în sistem, va fi trimis la comisia de pe lângă un spital militar, cel mai probabil Galați, pentru că e cel mai aproape. Aici se va lua decizia, pe baza datelor, de către medici, dacă poate sau nu să execute serviciul militar. Doar în situația că va fi mobilizat, altfel nu este nevoie să facă o astfel de procedură, să se prezinte în fața comisiei medico-militare, pentru că numai această comisie poate să decidă dacă un cetățean, care are obligații militare, este apt sau inapt.

Dacă domnul profesor dorește, probabil că se poate face și o programare la spitalul militar. Părerea mea personală este că nu este nevoie să aloce timp pentru o astfel de procedură, pentru că ea ar fi necesară doar în situația în care ar fi decretată mobilizarea și ar trebui să se prezinte la unitate.

Adeverința aceea militară este acum în dosarul dumnealui, cel care a preluat acum dosarul nu e medic și nu avea dreptul să opereze din punct de vedere medical. Clasarea medicală, așa cum solicită domnia sa, se poate face de către comisia medico-militară, pe baza unei proceduri. 

Faptul că are un astfel de ordin de chemare la mobilizare nu însemnă nimic altceva decât că într-o situație ipotetică, situație în care ar fi un decret al președintelui României pe baza unei hotărâri a Parlamentului, abia atunci s-ar putea pune problema clarificării situației medicale. În cazul domnului profesor, cu siguranță ar exista o examinare medicală detaliată.

„În fiecare an, 2-3 județe chiar fac exerciții în zona de mobilizare”

– Cum explicați că cele două cazuri semnalate public până acum, cel al profesorului și cel prezentat de Antena 3 s-au întâmplat amândouă la Brăila?
– Se explică foarte simplu, da la Brăila au fost emise astfel de ordine de prezentare în urma cărora au fost predate ordine de chemare la mobilizare sau la război. Sunt proceduri administrative dictate de legislația națională. Și se fac în fiecare an.

În plus, se mai fac în fiecare an, prin rotație, 2-3 județe chiar fac exerciții în zona de mobilizare, în care chiar cheamă prin sondaj câteva zeci de oameni la unitățile din județul respectiv, astfel încât să se poată verifica fluxul. Probabil vor fi în atenția publicului în contextul de securitate.

Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN:

În fiecare an s-au făcut, cu siguranță se va face și anul acesta, undeva prin vară. Nu are nicio legătură cu situația de securitate, este o obligație legală.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Elena Lasconi a spus cu ce se ocupă soțul ei și ce salariu primește pe lună. Detaliile care nu se știau înainte de primul tur
Viva.ro
Elena Lasconi a spus cu ce se ocupă soțul ei și ce salariu primește pe lună. Detaliile care nu se știau înainte de primul tur
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Orașul important din Italia, vizitat de foarte mulți români, care s-a săturat de turiști. Ce măsuri au în plan autoritățile
FANATIK.RO
Orașul important din Italia, vizitat de foarte mulți români, care s-a săturat de turiști. Ce măsuri au în plan autoritățile
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Observatornews.ro
Un influencer de pe TikTok care l-a susţinut pe Georgescu regretă decizia: "Am fost un prost. Am fost folosit precum un câine"
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI