Implementarea PNRR și calendarul reformelor au fost principalele subiecte discutate în cadrul întâlnirii ministrului investițiilor și proiectelor europene, Dan Vîlceanu, cu comisarul european responsabil pentru Economie, Paolo Gentiloni, a informat Ministerul Proiectelor Europene, luni, 28 martie.
„Autoritățile române sunt focusate pe implementarea PNRR, și posibile mici întârzieri nu vor pune în pericol realizarea reformelor și investițiilor asumate de România prin PNRR”, a afirmat Dan Vîlceanu.
Ministrul a adăugat că procedurile parlamentare pentru aprobarea unor acte normative necesare pentru îndeplinirea țintelor asumate în PNRR presupun niște termene legale care trebuie respectate.
Comisarul Paolo Gentiloni a atras atenția asupra faptului că Guvernului României trebuie să realizeze reformele finanțate prin PNRR, acest lucru fiind „crucial”, chiar și în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.
Țările sunt afectate de acest război, provocări, refugiați, prețurile la energie, iar în viziunea mea acestea nu ar trebui să afecteze planurile noastre referitoare la PNRR.
Comisarul European Paolo Gentiloni:
În cadrul discuțiilor, Paolo Gentiloni a cerut „să primească vești privind inaugurări ale unor investiții importante”, se mai arată în comunicatul Ministerului.
Totodată, reforma sistemului de pensii pentru eliminarea inechităților din sistem – adică o persoană care se pensionează acum are o pensie mai mare decât cei pensionați în trecut – a fost un alt subiect de discuții. Concluzia a fost că România trebuie să prezinte o analiză „mai detaliată a situației actuale”, dar și un proiect care să indice cheltuielile bugetare.
Pe 16 martie, întrebat în ce stadiu se află renegocierea PNRR privind procentul din PIB alocat pensiilor, ministrul PSD al Muncii, Marius Budăi, a spus că „am găsit la nivel de Uniune Europeană şi aliaţi foarte importanţi” și a precizat că nu va renunța niciodată la această idee.
Pe 21 martie, președintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că speră ca afirmațiile lui Budăi „să nu fie un fake news”, pentru că ar fi „cea mai mare crimă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro