„Atât Ceauşescu, cât şi Putin au rescris istoria şi au falsificat realitatea, făcând din negru alb şi din alb negru. Dar ce se întâmplă acum cu falsificarea faptelor reale de către ruşi pare o contrautopie orwelliană. Acum eşti privit ţintă în ochi şi minţit în faţă; acum focoasele nucleare ţin loc de adevăr”, a declarat scriitorul Mircea Cărtărescu într-un interviu pentru Adevărul.
Invitat să facă o comparație între cei doi dictatori, Cărtărescu spune că amândoi intră în categoria „dușmanilor neamului omenesc”, așa cum îi numeau romanii pe lideri ca Nero și Caligula (împărați ai Imperiului Roman cunoscuți pentru cruzimea lor, n.r.).
Principala deosebire dintre ei constă în anvergura puterii pe care au deținut-o, explică scriitorul: „Ceauşescu a fost un mic satrap local, care şi-a terorizat propriul popor, pe când Putin e un ţar cu arme nucleare. Ambii sunt exemple ale felului cum oameni foarte rudimentari ajung în fruntea popoarelor şi concentrează întreaga putere în mâinile unui singur om”.
Trebuie sancționați cei care sprijină dictatura
Mircea Cărtărescu a vorbit și despre sancționarea artiștilor ruși în contextul războiului din Ucraina. Acesta subliniază că e importantă amendarea publică a acelora care susțin dictatura.
„Artiştii sunt modele, ei influenţează viaţa, ideile şi comportamentul foarte multor oameni. Un artist în slujba puterilor dictatoriale, totalitare, maligne face enorm de mult rău, acreditând, justificând şi răspândind minciuna oficială.”
Mircea Cărtărescu, scriitor:
„Artiştii nu sunt păsări măiestre închise în turnuri de fildeş, ci fiinţe politice de la care aşteptăm demnitate, moralitate, bună-credinţă. Mulţi artişti ruşi au protestat cu un curaj demn de laudă împotriva războiului lui Putin, dar alţii l-au justificat, fiind portavocile regimului de la Kremlin timp de două decenii. Aceştia sunt acum, fireşte, blamaţi de întreaga lume. Nu e vorba aici de marea cultură rusă, de Tolstoi şi Dostoievski, de Ceaikovski şi Tarkovski, cum nu e vorba nici de poporul rus luat în întregimea lui, ci doar de cei care au sprijinit o dictatură odioasă”, a spus scriitorul.
Descrie Rusia ca „un stat terorist”
Războiul din Ucraina, care a urmat celor doi ani de pandemie, l-a afectat „teribil de mult”, recunoaște Mircea Cărtărescu. „Acum, cu atrocităţile de necrezut săvârşite în Ucraina, demne de Evul Mediu, şi cu ameninţarea nucleară din partea unui stat terorist, fireşte că incertitudinea şi disperarea sunt şi mai mari”.
Mircea Cărtărescu laudă însă solidaritatea de care a dat dovadă societatea civilă din România în fața crizei umanitare din statul vecin. „M-am bucurat mult că oamenii de la noi au dat dovadă de enorm de multă solidaritate şi empatie cu poporul ucrainean şi cu cei ce s-au refugiat în România, fugind de un război barbar dus împotriva civililor.”
Autorul „Solenoidului” spune că încă nu se întrevede finalul acestui conflict și îndeamnă oamenii să rămână vigilenți și stoici. „Să sperăm că da, să sperăm că binele, adevărul şi raţiunea vor triumfa. Dar rămâne loc, din păcate, şi pentru un final cu haos şi distrugere. Un lucru e limpede: cine cedează azi va fi următoarea victimă mâine”, spune Cărtărescu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro