Primele au ajuns în India ventilatoarele din Marea Britanie, iar în cel mai scurt timp urmează să fie livrate containere de oxigen din Dubai, informează The Guardian.
În spitalele din India, rezervele de oxigen se epuizează rapid, numărul de cazuri grave, care trebuie conectați la ventilatoare, crescând constant.
India este acum a doua cea mai afectată țară din lume de pandemia de COVID, după SUA, depășind Brazilia, cu un total de peste 17 milioane de cazuri și aproape 200.000 de decese, conform Worldometers.
SUA au promis 60 de milioane de doze de vaccin
Luni, președintele SUA, Joe Biden, i-a promis „sprijinul ferm al Americii” în lupta cu pandemia premierului indian Narendra Modi.
Biden a precizat că țara sa va ajuta statul asiatic cu rezerve de oxigen și materii prime pentru vaccinuri. De asemenea, SUA s-au angajat să livreze Indiei 60 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca – ser care nu a fost încă aprobat în Statele Unite.
India va lansa sâmbătă programul de vaccinare pentru toți adulții, însă duce deja lipsă de vaccinuri.
Așa cum India a trimis asistență în Statele Unite, pentru că spitalele noastre erau tensionate la începutul pandemiei, suntem și noi hotărâți să ajutăm India în momentul în care are nevoie.
Joe Biden pe Twitter:
Cum stă India cu vaccinarea
India administrează în prezent două tipuri de vaccin: AstraZeneca și Covaxin – produs local. La mijlocul lunii aprilie, a aprobat și vaccinul Sputnik V, produs în Rusia. Țara a început programul de vaccinare în ianuarie, cu lucrătorii din domeniul sanitar și grupurile prioritare, având ca obiectiv imunizarea a 300 de milioane de persoane până în luna august.
Campania de vaccinare a mers însă lent, din cauza reticenței populației mai ales față de Covaxin, care a fost aprobat de urgență, înainte de publicarea datelor finale de eficacitate.
Până acum, India a administrat circa 140 de milioane de doze de vaccin, însă cifra este mică, în raport cu populația uriașă a statului, de peste 1,3 miliarde de oameni.
În februarie, India a crezut că ține pandemia sub control și a eliminat restricțiile sanitare. Acum, media zilnică a noilor cazuri raportate depășește 350.000.
Numărul de cazuri noi și de decese, posibil subraportate
Luni, 26 aprilie, India a înregistrat o nouă zi în care a raportat peste 300.000 de noi cazuri de coronavirus și aproape 2.800 de decese. Cu toate acestea, experții consideră că cifrele reale sunt mult mai mari.
State dintre cele mai populate, precum Uttar Pradesh și Gujarat, sunt acuzate că au subraportat decesele și noile cazuri de infectări.
În orașe precum Delhi, laboratoarele au fost copleșite, iar multe persoane nu au reușit să se testeze. Rata de pozitivare în Delhi a continuat să crească la peste 35%, în timp ce în orașul Kolkata din Bengalul de Vest, un stat care trece încă prin alegeri intens criticate, medicii au raportat că a fost aproape de 50%.
UE trimite oxigen și medicamente
Criza a determinat armata germană să furnizeze o instalație de producție a oxigenului, iar Franța a promis ajutor constând în recipiente cu oxigen și aparate de respirat.
Uniunea Europeană a anunțat și ea că va furniza medicamente și oxigen în zilele următoare. „UE pune în comun resurse pentru a răspunde rapid la cererea de asistență a Indiei”, a scris pe Twitter șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
La rândul său, șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că OMS se grăbește să ajute India trimițând „mii de containere cu oxigen”, printre alte echipamente critice.
Situația din India este mai mult decât sfâșietoare. OMS face tot ce poate.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS:
Micuțul stat Bhutan oferă din oxigenul său
Mai multe state s-au oferit să ajute India, printre care Danemarca, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Australia și Bhutan.
Și micul regat vecin, Bhutan, a spus că va trimite „câteva sute de litri de oxigen” de îndată ce instalația lor de producție va fi pusă în funcțiune.
În martie, India a oferit Bhutanului peste 500.000 de doze de vaccin AstraZeneca, cu care țara a reușit să deruleze una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare din lume, imunizând 93% din populație în doar 16 zile.
Autoritățile indiene, depășite de situație
Mulți se tem că ajutorul internațional nu va fi suficient pentru necesarul de oxigen al Indiei, de care duc lipsă mai ales spitalele din Delhi și Uttar Pradesh. Lipsa de oxigen este dramatică, iar imaginile, apocaliptice.
La sfârșitul săptămânii trecute, un tren numit „Oxygen Express” a plecat către o fabrică pentru a prelua tuburi de oxigen. Cererea este uriașă, iar criza este, de cele mai multe ori, doar amânată.
În prezent, India are 500 de fabrici care extrag și purifică oxigenul din aer pentru a-l trimite spitalelor în formă lichidă, de obicei în cisterne.
Neputincioase, autoritățile i-au amenințat pe medicii din zonele respective că riscă sancțiuni penale dacă „răspândesc zvonuri” despre lipsa oxigenului. Mai mult decât atât, au cenzurat postările de pe Twitter care critică gestionarea pandemiei.
Între timp, mai multe state au luat măsuri de izolare față de India, în încercarea de a opri răspândirea virusului. Luni, Australia a anunțat că suspendă zborurile directe către India până cel puțin pe 15 mai. La fel au procedat și Thailanda, Bangladesh, Singapore și Marea Britanie.