Studiul va fi realizat pe un grup de 3.000 de participanţi sănătoşi din Statele Unite şi va analiza siguranţa şi eficienţa vaccinului Moderna, mRNA-1273, care este administrat în două doze, la un interval de 28 de zile.
„Obiectivul nostru este să obţinem datele acestui studiu în primăvara anului 2021, pentru a permite utilizarea vaccinului mRNA-1273 pe adolescenţi înainte de începerea anului şcolar din 2021”, a declarat CEO-ul companiei americane, Stephane Bancel. De asemenea, grupul Pfizer îşi testează vaccinul propriu în această perioadă pe adolescenţi cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani.
Compania Moderna a depus cereri de aprobare în regim de urgenţă în Statele Unite şi în Uniunea Europeană, după ce rezultatele complete ale studiului său clinic de fază 3 au arătat că vaccinul are o eficienţă de 94% în rândul adulţilor şi nu generează îngrijorări majore legate de siguranţa persoanelor vaccinate.
De asemenea, alianţa Pfizer-BioNTech a depus la rândul ei cereri de aprobare în regim de urgenţă de către autorităţile cu rol de reglementare din Statele Unite şi din Uniunea Europeană, după ce vaccinul său, administrat tot în două doze, a dovedit o eficienţă de 95% în prevenirea maladiei COVID-19 şi nu a generat îngrijorări legate de siguranţă.
Membrii unui comitet extern de experţi, care consiliază Administraţia pentru alimente şi medicamente (FDA) din Statele Unite, se vor reuni joi, 10 decembrie, pentru a se pronunţa dacă vor recomanda sau nu folosirea vaccinului Pfizer pe persoane cu vârste de peste 16 ani.
O întrunire similară a consilierilor FDA este programată în data de 17 decembrie pentru discuţii legate de vaccinul Moderna.