Mergi direct la conținut »
UPDATE/ Judecătorii CCR au publicat motivarea deciziei, în cazul revocării lui Kovesi. Ce conţine documentul
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE/ Judecătorii CCR au publicat motivarea deciziei, în cazul revocării lui Kovesi. Ce conţine documentul

UPDATE/ Judecătorii CCR au publicat motivarea deciziei, în cazul revocării lui Kovesi. Ce conţine documentul

Motivarea CCR în cazul revocării lui Kovesi a fost publicată. Judecătorii Curţii Constituţionale au citit motivarea în cazul deciziei privind refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA, în plenul CCR. Urmează să fie transmisă şi publicată în Monitorul Oficial. Odată făcut acest pas, ea devine efectivă şi obligatorie. Până acum, CCR a transmis, prin decizia din 30 mai, că şeful statului este obligat să semneze decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi, confor solicitării Ministrului Justiţiei. Mai mulţi lideri PSD au spus că "probabil", în motivare va fi precizat şi un termen de aplicare şi eventuale sancţiuni pentru nerespectarea deciziei.

De Sorina Ionaşc,

UPDATE 18.45 Alţi doi judecători au făcut opinie concurentă. Este vorba despre Maya Teodoroiu şi Marian Enache, cei care susţin că, în realitatea, conflictul juridic a fost provocat de Consiliul Superior al Magistraturii.

UPDATE 18.15  Trei judecători CCR au făcut opinie separată. Este vorba despre Livia Stanciu, Daniel Morar şi Ştefan Minea.

UPDATE 17.18 Curtea Constituţională a publicat motivarea în cazul revocării şefei DNA.

Motivarea CCR în cazul deciziei privind revocarea Laurei Codruța Kovesi by Ioana Tomescu on Scribd

UPDATE 12.30 Judecătorii CCR au citit motivarea, în plenul Curţii, în cazul deciziei privind revocarea şefei DNA. Potrivit unor surse oficiale, textul motivării nu va conţine nici termen de aplicare a deciziei, nici sancţiuni pentru neaplicarea ei. Există şi o opinie separată, potrivit aceloraşi surse. În scurt timp, motivarea va fi transmisă către monitorul Oficial, pentru publicare.

De altfel, mai mulţi social-democraţi au anunţat că aşteaptă marele anunţ al CCR în cursul zilei de joi.

„Fără îndoială preşedintele va fi cel care va respecta decizia CCR. Din punctul meu de vedere nu sunt normale atacurile care au venit în ultima perioadă la nerespectarea unei hotărâri a Curţii. Hotărârile Curţii sunt general obligatorii şi, atunci când se publică în Monitorul Oficial, că ne plac, că nu ne plac, ele trebuie respectate, dar şi Comisia de la Veneţia, şi GRECO şi legislaţia europeană au spus foarte clar că o atacurile la CCR nu sunt normale. Să aşteptăm cu deplină încredere motivarea de joi şi cu toţii trebuie să respectăm acea motivare”, a declarat Florin Iordache.

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”
Recomandări

Anunțul de ultimă oră făcut de Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului „Matei Balş”

 

Mai mult, preşedintele comisiei speciale care se ocupă de legile din domeniul justiţiei a anunţat că, în motivare, vor fi incluse şi sancţiuni pentru neaplicarea deciziei CCR. Ulterior, el a infirmat acest lucru.

Iohannis aşteaptă motivarea CCR


Şeful statului a spus, de altfel, că aşteaptă motivarea CCR pentru a face următorul pas.

„Această decizie a CCR aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă, de revocare sau nerevocare a șefie DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar, sunt readuse în discuție și merită discutate. Bunăoară, statutul procurorilor. Eu personal sunt convins și voi acționa în consecință, că procurorii sunt independenți și nu trebuie controlați politic”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”
Recomandări

Cum arată Reghecampf după ce a slăbit 15 kilograme. Nu ține nicio dietă! „Toată carnea vine de acolo”

 

Președintele a continuat: ”Procurorii nu pot fi în subordinea unui politcian, fie el și ministru. În consecință, orice am face noi, în România, ca stat, trebuie să asigure independența procurorilor, pentru a garanta o justiție independentă”.

Istoricul deciziei CCR


Preşedintele României trebuie să semneze decretul de revocare a şefei DNA, ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, asta după ce judecătorii CCR au decis că a existat un conflict juridic constituţional între Ministerul Justiţiei şi Preşedinţie.

“Curtea, cu majoritate de voturi, a statuat: 1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministrul justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul Preşedintelui României de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. 2. Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”, se arată în decizia Curţii Constituţionale.

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu
Recomandări

Alertă de vreme severă în toată țara. Mai multe județe, vizate de cod roșu

 

În acest caz, surse oficiale au precizat că trei dintre cei nouă judecători CCR au votat împotriva acestei decizii. Este vorba despre Livia Stanciu, Ştefan Minea şi Daniel Morar.

De altfel, Curtea Constituţională a fost acuzată, în repetate rânduri, de politizare.

Judecătorii CCR explică faptul că preşedintele nu are atribuţii în revocarea unui procuror-şef decât în ce priveşte controlul legalităţii, ori, suşţine CCR, Klaus Iohannis a folosit argumentul oportunităţii.

Premierul Viorica Dăncilă a sesizat Curtea Constituţională, pe motiv că refuzul lui Klaus Iohannis de a o revoca pe şefa DNA a dus la un conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele României.

Close
Închide
  Close