Cercetările ar putea îmbunătăți înțelegerea noastră privind îmbunătățirea vieții de pe Terra pe o altă planetă și ar putea avea implicații pentru viitoarele misiuni spațiale, mai arată sursa citată.
Cercetătorii au efectuat un experiment, trimițând microorganisme în stratosferă, cu ajutorul unui balon meteorologic. Ei au ales să facă acest lucru deoarece stratosfera, al doilea strat major din atmosfera Pământului, aflat deasupra stratului de ozon, se aseamănă cel mai mult condițiilor marțiene.
„Unii microbi, în special sporii de la mucegaiul negru, au reușit să supraviețuiască, chiar și atunci când au fost expuși la radiații ultraviolete foarte puternice”, a explicat Marta Filipa Cortesão, autor principal al studiului publicat în jurnalul „Frontiers in Microbiology”.
Cum ne ajută informațiile despre microbi
Oamenii de știință spun că experimentul ne-ar putea ajuta să distingem viața extraterestră, dacă o vom întâlni vreodată, de viața de pe Terra.
Având în vedere că există dorința de a trimite echipaje umane pe Marte, cercetătorii vor să știe cum vor supraviețui microorganismele asociate cu oamenii pe această planetă, pentru că unele dintre ele „ar putea reprezenta un pericol pentru sănătatea astronauților”.
Pe de altă parte însă, unii microbi ar putea fi de folos pentru explorarea spațială. „Aceștia ne-ar putea ajuta să producem hrană și materiale în mod independent de Terra, ceea ce va fi crucial când suntem departe de casă. Microorganismele au legătură strânsă cu noi, corpul, hrana și mediul nostru. Este imposibil să le excludem din călătoriile spațiale”, a declarat Katharina Siems, un alt cercetător în cadrul studiului.