Mergi direct la conținut »
Mugur Isărescu a dezvăluit motivul pentru care leul s-a apreciat puternic în raport cu euro, în ultimele zile
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Mugur Isărescu a dezvăluit motivul pentru care leul s-a apreciat puternic în raport cu euro, în ultimele zile

În această săptămână, moneda națională s-a apreciat constant față de euro, ajungând de la un curs de 4.7788 lei/euro, luni, 3 februarie, la 4.7642 lei/euro, vineri, 7 februarie.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a dezvăluit, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, motivul pentru care leul s-a întărit în raport cu euro.

Conform lui Mugur Isărescu, întărirea constantă a leului din această săptămână s-a datorat unui ”vânzător important” care a vândut mai multă valută.

”În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente – 5-10 luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus”, a declarat Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de presă.

Acaesta a continuat: ”E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client”.

Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
Recomandări
Cum și-au petrecut ultimele trei luni oamenii care au ajutat societatea să funcționeze în pandemie
 
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu / FOTO: Hepta

Mugur Isărescu a speculat că ”vânzătorul” a vrut să dea lovitură, însă nu și-a ales bine momentul.

”Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie, că s-o fi gândit şi el „pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig”, oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul”, a menționat Mugur Isărescu.

Conform guvernatorului BNR, cursul valutar se poate ”mișca” și la vânzarea a 100 de milioane sau 200 de milioane de euro, iar ”vânzătorul” a vândut valută timp de mai multe zile.

Concluzia lui Mugur Isărescu: ”Unu: Nu numai situaţia politică are impact pe piaţa valutară. Şi doi, bănuiesc că şi cei de pe piaţa valutară, investitorii erau obişnuiţi cu…cam asta am citit în presă astăzi „ne-am vaccinat la situaţia politică”, suntem obişnuiţi la asemenea ştiri”.

Close
Închide
  Close