Mergi direct la conținut »
A murit academicianul Valeriu Cotea

Academicianul Valeriu Cotea a murit joi dimineaţă, la vârsta de 90 de ani, după cinci zile de spitalizare.

Renumitul oenolog de talie internaţională Valeriu Cotea a fost victima unui accident stupid în urmă cu doar câteva zile: s-a înecat cu o bucată de portocală, el fiind internat în stare critică la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi.

Profesorul în vârstă de 90 de ani a fost preluat de un echipaj SMURD care l-a găsit în stop cardio-respirator. Victima a răspuns atunci manevrelor de resuscitare, fiind transportat la spital, dar joi dimineaţă a murit.

Fost cadru didactic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Iaşi, academicianul Valeriu Cotea este o figură emblematică a Iaşului universitar, fiind un cu­noscător rafinat al ştiinţei vinului.

Profesorul ieşean a reprezentat România la Oficiul Internaţional al Viei şi Vinului timp de 20 de ani, iar din 1993 a devenit membru titular al Academiei Ro­mâne.

Valeriu Cotea a înfiinţat plantaţii viticole experimentale, colecţii ampe­lografice, o staţie pilot de vinificaţie şi un laborator de oenologie, menite să asigure instruirea şi formarea viitorilor specialişti.

Close
Închide
  Close