Agentia spatiala americana (NASA) a lansat vineri de la baza aerospatiala Cape Canaveral, sud-estul Floridei, o racheta cu cinci sateliti la bord care vor incerca sa desluseasca misterul cauzei aurorelor boreale.
Misiunea, botezata Themis, e coordonata de o echipa de la Universitatea Berkeley, California, si colectarea datelor va dura doi ani. La fiecare patru zile, satelitii vor fi aliniati deasupra Americii de Nord si vor observa eventuala formare a aurorelor boreale. La sol, circa 20 de statii din Alaska si Canada vor fotografia aceste fenomene luminoase multicolore spectaculoase.
“Este un proiect ambitios pentru a explica mecanismul acestor aurore, care sunt o marturie a existentei magnetosferei terestre ce ne protejeaza de efectele mortale ale vantului solar”, a indicat Frank Snow, responsabilul Themis de la NASA.
Vor observa simultan din 5 unghiuri diferite
Oamenii de stiinta spera ca cei cinci sateliti care vor forma o “constelatie” vor permite identificarea locului exact in care se declanseaza aurorele boreale. NASA a mai lansat un satelit care a studiat acelasi fenomen, insa nu a putut sa detecteze originea precisa a lui. Cei cinci sateliti ai Themis vor transporta o serie identica de senzori electrici, magnetici si de particule. Originalitatea misiunii consta in faptul ca observatiile vor fi facute simultan din cinci unghiuri diferite.
Cauzate de vantul solar
Pana acum, s-a stabilit ca aurorele, care atrag atatia turisti in zona polara, sunt cauzate de vantul solar, care ajungand in campul magnetic al Terrei il deformeaza si creeaza o “coada” in directia in care sufla vantul. Energia inmagazinata in aceasta “coada” este eliberata sporadic, provocand furtuni de mica amploare la nivel ecuatorial, apoi se propaga spre cei doi poli, unde produce aurore boreale.