Copilul meu in varsta de 4 ani are mai multe carii pe dintii de lapte. As vrea sa stiu daca acestea pot dauna dintilor definitivi care urmeaza sa apara.
L.D, Craiova
Cariile netratate ale dintilor de lapte pot in timp sa evolueze, complicandu-se cu inflamatia nervului (pulpita), cu cangrena (dinte infectat) sau chiar cu raspandirea infectiei in osul alveolar in care se gasesc radacinile.
Principala complicatie in cazul pulpitei si cangrenei la dintii temporari este modificarea resorbtiei radacinii acestora. Resorbtia se desfasoara in mod normal la orice dinte temporar, ducand in final la inlocuirea dintelui temporar cu cel permanent. Radacina dintelui de lapte se reduce treptat, sub presiunea dintelui definitiv care tinde sa erupa. Debutul resorbtiei radacinii dintilor temporari are loc cu 3-4 ani inainte de caderea dintelui. In cazul in care dintele temporar are o carie complicata cu pulpita sau mai ales cangrene, viteza resorbtiei radacinii creste foarte mult, dintii temporari incep sa se miste si se pierd uneori cu 3-4 ani inainte de termenul normal de schimbare a dentitiei. Acest lucru este urmat de obicei de aparitia precoce a dintelui permanent, ducand astfel la aparitia unor anomalii care de cele mai multe ori vor necesita interventia medicului ortodont. O alta complicatie a cangrenei dintilor de lapte este raspandirea foarte usoara a infectiei in osul din jurul radacinii acestora.
De aceea este foarte important ca orice leziune carioasa pe dintii temporari sa fie imediat tratata, chiar daca pe copilul dumneavoastra nu il doare, deoarece aparitia cangrenei la dintii de lapte poate avea repercusiuni grave asupra dezvoltarii ulterioare dento-maxilare.
Andrei Tirpea
Medic dentist