Dacia este cea mai mare companie din România, cu venituri de 28 de miliarde de lei în 2024 și un profit net de 569,5 milioane de lei.

Împrumuturi și vânzări de active

Concomitent, Nissan ia în considerare vânzarea de acțiuni la producătorul de baterii AESC Group, dar și vânzarea fabricilor din Mexic și Africa de Sud.

Nissan are în vedere strângerea a 7 miliarde de dolari, echivalentul a 6,2 miliarde de euro, iar pe lângă vânzarea de active se află și emiterea de titluri convertibile și obligațiuni.

La acestea se adaugă contractarea unui credit garantat de guvernul britanic de un miliard de lire sterline, adică 1,2 miliarde de euro.

Al treilea producător nipon are probleme financiare din 2018, de la un scandal financiar cu partenerul de alianță Renault.

Plan radical

La începutul acestei luni, compania a prezentat un plan radical de reducere a costurilor, în cadrul căruia intenționează să reducă personalul cu aproximativ 15% și să închidă 7 din cele 17 fabrici de automobile din întreaga lume.

Surse au declarat pentru Reuters în această lună că Nissan ia în considerare planuri de închidere a două fabrici de asamblare auto din Japonia și fabrici din străinătate, inclusiv din Mexic, și de oprire a producției în Africa de Sud, ca parte a planului său de reducere a costurilor.

Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani
Recomandări
Zonele din România cele mai expuse la inundații. Va exista un climat diferit în 50-100 de ani

Plecări voluntare în SUA

Nissan a început să ofere compensații financiare angajaților din SUA și a suspendat creșterile salariale la nivel global, conform Reuters.

Directorul executiv Ivan Espinosa a anunțat o nouă rundă de reduceri de costuri în această lună, care include închiderea a șapte unități de producție la nivel global și reducerea a încă 11.000 de locuri de muncă, ducând reducerea forței de muncă la un total 20.000.

Marja de profit operațional a Nissan în America de Nord, inclusiv în SUA, cea mai mare piață a sa, s-a înrăutățit în anul fiscal încheiat în martie, chiar dacă a vândut mai multe mașini decât în anul precedent.

Cauzele problemelor

Analiștii au atribuit problemele Nissan unor factori precum gama de produse învechită, lipsa modelelor hibride în SUA și concentrarea excesivă pe creșterea producției sub conducerea fostului director executiv Carlos Ghosn, al cărui mandat de aproape două decenii s-a încheiat în 2018.

Nissan a mai anunțat că va consolida producția de camionete din Mexic și Argentina într-o singură fabrică din Mexic și că Renault va cumpăra participația sa în afacerea comună din India. De asemenea, a anunțat că va închide o fabrică din Thailanda până în iunie.

Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”
Recomandări
Elena, o româncă din Irlanda de Nord, trăiește în teroare, cu valiza la ușă și luminile stinse pe timp de noapte: „Vor să mă facă să fug”

Fuziune ratată cu Honda

Nissan a fost aproape de o fuziune cu Honda în decembrie, dar afacerea a căzut.

Nissan mai deține și un pachet de acțiuni la alt constructor nipon, Mitsubishi.

Inițial a avut 34,07% din acțiunile Mitsubishi, dar anul trecut aceas din urmă a răscumpărat 10,02% din titluri, conform companiei.

Conform Bloomberg, dacă situația se înrăutățește, guvernul japonez ia în calcul să intervină financiar, așa cum a făcut-o și în cazul altor companii care au fost aproape de colaps, precum producătorul de ecrane Japan Display.

Relație turbulentă cu Renault

Nissan se află de peste două decenii într-o alianță tehnologică cu Renault. Grupul francez a salvat inițial de la faliment Nissan, pentru ca apoi japonezii să producă mai mult profit decât francezii.

Însă relațiile dintre cele două s-au deteriorat în 2018, din cauza concedierii lui Carlos Ghosn de la conducerea Nissan.

Acesta a fost arestat și acuzat de fraude financiare de către procurori, dar a evadat din Japonia într-o cutie, conform BBC.

Nissan deține 15% din acțiunile Renault, în timp ce Renault avea 43,4% din Nissan și se implica activ în conducerea partenerului său.

Ulterior, cele două au ajuns la un pact, iar Renault și-a transferat o parte din acțiuni într-un trust și a vândut o parte din ele.

Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere
Recomandări
Ultimele calcule pentru noul Guvern: propunerea PNL care a făcut șah mat PSD. Cine se încălzește pentru ministere

Acum, Renault mai deține 17,05% direct la Nissan și alte 18,66% prin trust. Potrivit raportărilor financiare, Nissan a contribuit la rezultatele financiare ale Renault cu o pierdere de 2,2 miliarde de euro în primul trimestru din acest an.

Nissan a vândut anul trecut 3,34 milioane de mașini, dar a consemnat o pierdere de 4,1 miliarde euro la venituri de 77,1 miliarde de euro.


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.