Mergi direct la conținut »
Concluzii după verificările ANT: se poate face transplant la Spitalul Sfânta Maria
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Concluzii după verificările ANT: se poate face transplant la Spitalul Sfânta Maria

Concluzii după verificările ANT: se poate face transplant la Spitalul Sfânta Maria

Ministerul Sănătății face noi verificări la  Spitalul Sfânta Maria, singurul centru din țară unde s-ar putea face transplant de plămâni. Ministrul a trimis Corpul de control al Agenţiei Naţionale de Transplant.

UPDATE: Agenția Națională de Transplant a anunțat că spitalul îndeplinește condițiile pentru care a fost acreditat, așadar se poate face transplant la Spitalul Sfânta Maria.


Ministrul Sănătății, Florin Bodog, a solicitat acest control după întâlnirea cu primarul Capitalei, Gabriela Firea. Corpul de control al ANT va verifica condițiile de la Spitalul Sfânta Maria, astfel încât, în urma acestui control, să se decidă dacă acest centru poate fi inclus sau nu în Programul Național de Transplant. În funcție de raportul pe care îl va primi de la ANT, ministrul Bodog va decide dacă se impune și trimiterea Corpului de control de la Ministerul Sănătății.

Întâlnirea dintre ministrul Sănătății și primarul Capitalei a avut loc la o zi după ce Spitalul AKH a informat Ministerul Sănătății că pacienții români nu vor mai fi primiți la centrul din Viena, din cauza lipsei spațiului. Ministrul Bodog a spus că întreruperea contractului s-a făcut unilateral și a promis că va căuta soluții pentru pacienții români care au nevoie de transplant.

Spitalul Sfânta Maria este singurul centru din țară unde se poate face transplant de plămâni. De altfel, președintele ANT, Radu Deac, a spus miercuri pentru Mediafax că vrea să urgenteze operaţiile de transplant pulmonar în țară și că, dacă verificările vor arăta că Spitalul Sfânta Maria este pregătit, atunci se vor putea face transplanturi la acel centru.

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude
Recomandări

Afaceri de familie pe banii statului. Organigrama ISU Vaslui, plină de rude

„În mod clar, transplantul pulmonar trebuie făcut cât mai curând în România. Cel mai avansat centru este cel de la Sfânta Maria, deci concluziile sunt simple. Sigur, ar fi de dorit să existe două centre să aibă şi pacientul de unde alege”, a spus Radu Deac.

Medicii de la Agenția Națională de Transplant de la noi nu-și fac prea multe probleme și par să aibă situația sub control. Se pare că nimeni nu a stat cu mâinile în sân, existând deja discuții cu mai multe clinici din Cehia și Italia. „Pur și simplu spitalul AKH și-a restrâns activitatea, a redus numărul de locuri și implicit paturile, și atunci s-a ajuns la această situație. Și nu suntem singura țară al cărui contract a fost reziliat, ci mai sunt și alte 7 state care s-au confruntat cu această problemă”, ne-a declarat medicul Victor Zota de la Agenția Națională de Transplant.

Close
Închide
  Close