Cei 22.000 de disponibilizati vor avea asigurat cel putin un venit lunar egal cu salariul mediu pe economie, chiar daca intre timp isi gasesc de lucru la „privat”. Chiar si asa, mitingul de ieri, de la Brasov, este considerat de sindicate doar inceputul unui lung sir de proteste. Valul de disponibilizari care se apropie nu-i sperie pe sefii Ministerului Muncii, care cred ca facilitatile acordate sunt destul de numeroase. Ioan Cindrea, secretar de stat in MMSS, a spus ca „cei care vor fi disponibilizati vor putea primi venitul de completare chiar si in conditiile in care se angajeaza”. Trebuie precizat ca ajutorul se primeste doar daca locul de munca gasit e in sectorul privat, doar daca e insa la o alta societate sau in- stitutie de stat, se sisteaza.
Conform unei ordonante de urgenta, adoptata de Guvern inainte sa se anunte valul de disponibilizari, concediatii vor primi 9.461.522 de lei (doua salarii medii nete pe economie in ianuarie 2003). Dupa aceea, timp de 13, 15 sau 17 luni (in functie de vechimea in munca) vor primi, pe langa indemnizatia de somaj, un „venit lunar de completare”.
Acest venit de completare reprezinta diferenta dintre indemnizatia de somaj si salariul mediu net pe economie. Indemnizatia se va calcula in functie de media salariului pe ultimele trei luni. Daca media este mai mare decat salariul mediu, disponibilizatul va primi suma mai mare fara alt venit de completare. Compensatiile vor costa statul 1.500 de miliarde de lei.