“Cedez precontract apartament trei camere, în bloc aflat în construcţie, finalizare martie 2009, 104 mp construiţi, garaj. Imobilul se află în faza în care se poate face credit pentru achiziţie”.
Sute de astfel de anunţuri au împânzit, în ultima lună, site-urile de profil. Cei care visau la propria locuinţă şi – culmea! – apucaseră să plătească avansul, înainte ca Banca Naţională a României (BNR) să modifice condiţiile pentru împrumuturi, nu mai fac faţă cheltuielilor sau pur şi simplu banca nu le mai acordă credit să achite restul sumei.
“Am plătit un avans de 25.000 de euro pentru un apartament situat într-o zonă mărginaşă a Capitalei, în urmă cu cinci luni, atunci c â n d a m semnat şi antecontractul cu firma care se ocupă de construcţie. Ca la orice înţelegere de acest gen, restul banilor se dau când locuinţa e gata. Ne-au promis că apartamentul va fi «la cheie» la începutul lui decembrie, dar termenul de predare s-a mutat în primăvară. Între timp, casele s-au ieftinit, astfel încât cu banii ăştia îţi poţi lua o locuinţă într- o zonă bună a Bucureştiului. Dar asta pentru cine îşi permite şi are banii în mână. Că nouă (n.red. – familiei) banca nu ne mai acordă credit nici pentru o garsonieră”, explică Ioana M., din Bucureşti. Este povestea în care se regăsesc majoritatea celor care au plătit avansul pentru locuinţă şi acum se văd nevoiţi să predea contractul.
„Acolo unde se poate, o soluţie ar fi mărirea perioadei de creditare”
“Dacă până acum eram obişnuiţi cu cei care făceau doar speculă pe piaţa imobiliară, acum întâlnim persoane care nu visau la afaceri, ci la propriul acoperiş deasupra capului şi care se află în cazuri-limită. Pe cei care sunt în astfel de situaţii disperate îi sfătuiesc ca, acolo unde se poate, să mărească perioada de creditare”, spune Raluca Dobre, analist financiar IpoteciDirect.
Anul trecut, când băncile acordau credite în condiţii relaxate – gradul de îndatorare ajungea până la 70% din salariu – costul împrumutului era de 7,5%. În prezent, acesta a ajuns la 11,3%, în cazul creditului ipotecar acordat în euro, pe o perioadă de 30 de ani.
Potrivit unui studiu al IpoteciDirect, dacă în 2007 nu aveai nevoie de mai mult de 1.000 de euro pentru a-ţi permite o garsonieră, în prezent bugetul familiei trebuie să fie de minimum 2.000 de euro pentru aceeaşi locuinţă.
Dobânzi mărite după reevaluarea gajului la împrumut
Criza financiară şi impasul imobiliar de care oeara noastră se loveşte în ultima vreme îi afectează, încet-încet, şi pe cei care au credite cu garanţii. Scăderile mari la preţurile apartamentelor şi terenurilor au determinat deprecierea gajurilor cu până la 50%.
Băncile au trecut la reevaluarea garanţiilor, fapt ce va duce la creşterea substanţială a ratelor la creditele respective. În plus, banca v-ar putea cere să oferiţi garanţii în plus, pentru a-şi putea recupera banii împrumutaţi. Vestea vine ca un trăsnet pentru cei care au credite cu garanţii. Æi asta pentru că reevaluarea proprietăţilor cu care s-au girat împrumuturile va atrage după sine creşterea ratelor lunare.
Clienţii vor fi nevoiţi să plătească rate mai mari
Clienţii plătesc oricum rate mai mari de ceva vreme, din cauza creşterii dobânzilor şi a comisioanelor, dar şi din cauza deprecierii cursului de schimb. Băncile din România au început, rând pe rând, să trimită scrisori clienţilor prin care le cer o nouă evaluare a garanţiilor. Bancherii vor să se asigure că în cazul în care clientul intră în incapacitate de plată au de unde să-şi recupereze banii daţi cu împrumut. C u m casele, terenurile şi apartamentele s-au ieftinit cu circa 20%, garanţiile nu mai sunt suficiente. Pentru clienţii care nu vor avea alte proprietăţi cu care să gireze, băncile îşi vor recupera diferenţa prin creşterea dobânzilor, care, normal, vor duce la rate mai mari.