„Îmi e teamă să nu auziți de Ileana ca următorul caz de victimă ucisă de agresor, care lasă doi copilași în urmă. Acolo suntem! Vă rog, ajutati-ne, altfel riscăm să fim complici la moartea ei. Asta o așteaptă!”, scrie Loredana Kaschovits, cofondatoarea Asociației Luthelo, care sprijină victimele violenței domestice, pe pagina de Facebook a organizației.

Ileana*, mamă a doi copii, este una dintre cele mai încercate învingătoare din asociație. De un an și jumătate, femeia este hărțuită, agresată și amenințată constant cu moartea de către fostul ei concubin, care refuză să înțeleagă că relația lor s-a terminat.

După violențe repetate, Ileana a obținut, din mai 2020 și până acum, patru ordine de protecție, dintre care unul provizoriu. 

Cel din urmă a fost prelungit recent (28 iulie, n.r.), pe o perioadă de cinci luni și trei săptămâni, după ce agresorul a intrat în domiciliul conjugal și a distrus cu toporul tot ce i-a ieșit în cale. Din fericire, nici Ileana, nici copiii ei nu se aflau atunci în locuință. 

Primul ordin și evacuarea 

În mai 2020, Ileana a cerut prima dată un ordin de protecție împotriva fostului ei partener de viață, după cinci ani în care a suportat nenumărate abuzuri în relația cu el. Când bărbatul a început să fie violent nu numai cu ea, dar și cu cei doi copii ai ei, Ileana a cerut ajutorul Poliției.

Putin plănuiește o nouă ofensivă puternică peste graniță, în Ucraina: „Un atac asupra Harkovului, cu 20.000 până la 40.000 de oameni”
Recomandări
Putin plănuiește o nouă ofensivă puternică peste graniță, în Ucraina: „Un atac asupra Harkovului, cu 20.000 până la 40.000 de oameni”

A obținut un ordin de protecție judecătoresc, valabil două luni, și evacuarea silită a concubinului ei din casa în care locuiau împreună, într-o localitate din județul Sibiu. 

Știu ce am de făcut, dacă nu te împaci cu mine”

„Îi tot jignea pe copii și deja începuse să-mi fie foarte frică de el. Evident că n-am mai putut locui împreună. Am obținut ordin de protecție și evacuarea lui din casă, dar el nu voia să plece din locuință nicicum, cu toate că ne făcea rău”, povestește Ileana, într-o discuție cu Libertatea.

Ordinul de protecție nu l-a împiedicat pe bărbat să sară gardul în curte, să bată și să lovească în geamurile casei, să înjure și să amenințe. „Dacă nu te împaci cu mine, știu eu ce am de făcut”, îi striga femeii, cât să audă tot satul.

Al doilea ordin l-a înfuriat și mai tare

Astfel, Ileana a cerut un al doilea ordin de protecție. A obținut unul pe o perioadă de trei luni, de data aceasta. Furia bărbatului a crescut însă. Iarna trecută, a intrat peste ea în casă, noaptea.

„Era trecut de miezul nopții. Mă pusesem în pat, după ce venisem de la muncă. Deși baricadasem toate intrările, cunoscând locuința, a reușit să pătrundă în casa care avea două intrări. Cea principală și una care dă spre grădină. Nu era prima dată când încerca să intre peste mine. Am auzit un zgomot și o bocănitură, dar până să mă ridic din pat, a și intrat. Avea în mână un cuțit din acela, de tăiat vițeii, m-a luat de mână, m-a pus în genunchi, și a început să urle «Aici te omor!»” povestește Ileana.

Candidații cu probleme penale trimiși în luptă la alegerile din 9 iunie. Toate partidele importante au lăsat să treacă de filtre politicieni judecați sau anchetați pentru fapte de corupție
Recomandări
Candidații cu probleme penale trimiși în luptă la alegerile din 9 iunie. Toate partidele importante au lăsat să treacă de filtre politicieni judecați sau anchetați pentru fapte de corupție

A încercat să-i vorbească frumos, ca să-l calmeze, dar bărbatul era beat. Copiii, care dormeau, au fost cei care au salvat-o pe Ileana. Au auzit țipetele, au sărit pe geam și i-au anunțat pe vecini, iar aceștia au chemat poliția.

L-au dus la secția de poliție, l-au reținut două ore, după care l-au eliberat. De asta mi-a fost frică, că îi vor da drumul și că se va întoarce să termine ce a început. Exact asta s-a întâmplat. Dar atunci am fugit în vecini, am dormit noaptea la ei, cu copiii. S-a întors acasă, dar nu m-a mai găsit.

Ileana, supraviețuitoare a violenței domestice:

„Dacă ea nu ar fi fugit în acea noapte, probabil că azi nu mai era. El s-a întors direct în casă și i-a ars toate documentele importante, lăsând-o și fără ultimii bani”, a punctat și Loredana Kaschovits, cofondatoarea Asociației Luthelo.

Al treilea ordin de protecție, încălcat de agresor

După acest episod, Ileana a obținut și cel de-al treilea ordin de protecție, cel mai lung de până atunci: cinci luni și trei săptămâni. O perioadă a fost liniștită, pentru că bărbatul a plecat în străinătate.

S-a întors însă în țară, „parcă mai frustrat, mai degradat ca niciodată din cauza alcoolului, parcă mai dornic de răzbunare pentru că femeia lui – cum o numește el – nu îl iartă și nu uită”, mai spune cofondatoarea asociației Luthelo.

Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”
Recomandări
Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”

„Toate cele trei ordine de protecție au fost încălcate, fără repercusiuni pentru agresor”, punctează Loredana Kaschovits.

Ultima dată s-a întâmplat vineri, 23 iulie, când bărbatul a intrat în locuința femeii și, înarmat cu un topor, a distrus tot ce a văzut cu ochii. Ileana era atunci la muncă, lucra în schimbul doi, iar copiii se aflau în grija unor vecini. Femeia a fost sunată pe WhatsApp de agresor. „Ghici unde sunt?”, i-a spus.

O femeie terorizată de fostul iubit se teme că va fi omorâtă cu ordinul de protecție în mână. „Poliția îi dă un avertisment, apoi el se răzbună”
Ce a lăsat în urma lui bărbatul agresiv

„A rupt ușile, le-a smuls din balamale. A spart și a distrus cât a putut de mult, apoi a sunat-o pe cameră ca să îi arate de ce e în stare”, povestește Loredana Kaschovits. 

Speriată, Ileana a sunat la 112 și a anunțat că agresorul se află în locuința unde nu avea voie să intre, potrivit ordinului judecătoresc. După mai multe insistențe și 30 de minute în așteptarea unui echipaj de poliție, Ileana a ajuns acasă, însoțită de oamenii legii. Aceștia l-au prins pe agresor. 

Al patrulea ordin de protecție – obținut la cerere și nu pe loc 

„Din acel punct, am discutat foarte serios cu ea și am decis că e momentul să plece de acolo, am adus-o în Sibiu, pe ea și pe copii”, a povestit cofondatoarea asociației, care a punctat că polițiștii nu s-au autosesizat pentru a-i elibera pe loc un alt ordin de protecție provizoriu. L-a obținut abia luni, la cerere.

O femeie terorizată de fostul iubit se teme că va fi omorâtă cu ordinul de protecție în mână. „Poliția îi dă un avertisment, apoi el se răzbună”
Agresorul, prins de poliție în casa în care nu avea voie să intre

Spre deosebire de ordinul de protecţie emis de instanţa de judecată, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis direct de poliţişti, când aceştia constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică.

În timp ce ordinul de protecţie obişnuit poate fi obţinut în termen de trei zile, ordinul de protecţie provizoriu poate fi emis mult mai rapid, după evaluarea situaţiei de către poliţişti, pe baza unui formular de evaluare a riscului.

Ulterior, al patrulea ordin (valabil cinci luni și trei săptămâni) a fost obținut, miercuri, 28 iulie, după ce Ileana, ajutată de Asociația Luthelo, a cerut acest lucru în instanță. În urma incidentului, victima a depus și o plângere la poliție pentru violare de domiciliu, distrugere și amenințare. 

„Ne temem de ce e mai rău. I-am rugat pe judecători să nu indice locuința unde stă ea acum. Noi știm, din experiență, că toate ordinele sunt încălcate, că agresorii nu sunt trași la răspundere și că, astfel, vor continua să-și terorizeze victimele”, a punctat cofondatoarea asociației.

Bărbatul, cercetat penal

În seara de vineri, 23 iulie, bărbatul a fost reținut de polițiști și eliberat apoi după câteva ore. Contactată de Libertatea, purtătoarea de cuvânt al IPJ Sibiu, Loredana Lazăr, a declarat că agresorului i s-a deschis dosar penal pentru distrugere și amenințare:

„Vineri seara, colegii mei, când au ajuns acolo, l-au identificat în imobil. Bărbatul era într-o stare vădită de ebrietate, motiv pentru care l-au condus la sediul poliției și au fost întocmite actele premergătoare deschiderii unei anchete penale care viza două infracțiuni: cea de distrugere și cea de amenințare la adresa ei.

Ulterior, în cursul zilei de luni, când doamna s-a prezentat la sediul Poliției, a adus și o hotărâre judecătorească care atesta că inculpatul nu avea voie să intre, fiind în prezent într-un proces de partaj, imobilul fiind un bun comun. Luni a depus plângere penală, motiv pentru care, pe lângă infracțiunile de distrugere și amenințare, a fost depusă plângere și pentru violare de domiciliu (…)”. 

„Victima trebuia să sesizeze Poliția”

Cu privire la încălcarea celor trei ordine de protecție obținute până la ultimul incident, IPJ Sibiu spune că există o singură sesizare, care face obiectul unui dosar penal. 

„Există varianta ca el să fi încălcat ordinul de protecție de mai multe ori, dar fără ca ea (victima, n.r.) să aducă asta la cunoștința polițiștilor.”

Ileana spune că a depus o singură plângere de încălcare a ordinului de protecție (din primele trei), tocmai pentru că s-a temut și mai tare pentru viața ei și a copiilor ei, după fiecare ordin încălcat. Intervenția polițiștilor nu-l potolea deloc pe bărbat, dimpotrivă, îi creștea dorința de răzbunare: 

Am făcut o singură plângere la Poliție pentru încălcarea ordinului de protecție pentru că n-am mai avut încredere în Poliție. Polițiștii vin și-i dau un avertisment, apoi el se întoarce și se răzbună. Din această cauză, eu nu m-am simțit protejată! Nu mă simt protejată cu ordinul de protecție în mână!

Ileana:

În plus, spune Ileana, vecinii nu au vrut să-i fie martori. Tot de teama agresorului. „Oamenii se feresc, nu se încurajează unii pe alții să colaboreze, să pună umăr la umăr. De frică.” 

Bărbatul nu se teme de poliție

Învățat cu încălcarea legii, bărbatul a amenințat-o pe Ileana chiar de față cu polițiștii. Nici urmă de remușcare, mai povestește victima: „El mi-a trimis niște poze de acolo, din secție, pe WhatsApp, unde rânjea și nu părea să aibă vreun stres că e încătușat. Știa că se va întoarce. Afișa o privire sfidătoare. M-a amenințat chiar de față cu oamenii legii, când îl băgau în mașină. Lasă că vezi tu ce pățești, striga”. 

„Ba chiar mi-a zis, la telefon, că el nu se teme de pușcărie, că el are prieteni care au ieșit chiar mai pregătiți și mai pricepuți din pușcărie”, adaugă Ileana. 

Amenințarea cu ștreangul 

Amenințările bărbatului nu se opreau la nivel verbal. Uneori, se folosea de copiii ei pentru a ajunge la ea. „Spera să o convingă să se împace cu el și încerca asta și prin copii. Dacă-i vedea pe stradă, încerca să-i ademenească, să le dea bani, să le spună că s-a schimbat, încerca să-și găsească aliați”, a povestit cofondatoarea asociației, pentru Libertatea.

Ileana a adăugat că, într-o zi, i-a trimis un video mamei lui, în care apărea cu ștreangul de gât. Amenința că se omoară, dacă Ileana nu se împacă cu el.

„Acum, la ultimul incident, a pus două ștreanguri în curte, lucru care m-a îngrijorat extrem de mult. Pentru cine era al doilea!? Mă amenință constant prin mesaje, mă sună de pe numere diferite de telefon, am pierdut șirul numerelor de telefon pe care le-am blocat.« Îmi pun capăt zilelor, că nu am viață fără voi», îmi spune. M-am gândit că, într-o zi, o să mă spânzure pe mine, apoi se va spânzura și el…”, se teme Ileana.

O femeie terorizată de fostul iubit se teme că va fi omorâtă cu ordinul de protecție în mână. „Poliția îi dă un avertisment, apoi el se răzbună”
Ștreangurile lăsate de agresorul din Sibiu

„Fără sprijinul asociației Luthelo, cred că astăzi nu mai eram în viață. Protecție ar trebui să ne ofere legea, dar eu, azi, nu mă simt protejată!”, a adăugat victima.

Ileana locuiește acum într-o locuință închiriată cu sprijinul Asociației Luthelo. Din salariul ei de 2.000 de lei femeia trebuie să plătească ratele de 1.700 de lei pentru casa luată împreună cu fostul concubin. Ileana speră că, de data asta, agresorul ei nu o va mai găsi. Nu știe însă ce va face, în momentul în care nu va mai avea bani de chirie. 

40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate

Statisticile Poliției Române arată că 40% dintre ordinele de protecție sunt încălcate. Aproape jumătate dintre femeile care cer ajutor oamenilor legii sunt căutate de agresori care vor să se răzbune. În multe dintre situații, femeile sunt omorâte înainte să apuce să ceară din nou ajutorul.

A fost și cazul unei femei din Deva care, deși avea un ordin de protecție împotriva agresorului ei, fostul iubit a căutat-o și a omorât-o în propriul ei apartament.

O altă femeie de 30 de ani din Sibiu a fost ucisă, în februarie 2020, de concubinul ei împotriva căruia obținuse un ordin de protecție. Bărbatul a înjunghiat-o de 20 de ori cu un cuțit.

Și exemplele pot continua.

În primele 10 luni ale anului 2020, polițiștii au emis peste 7.000 de ordine de protecție provizorii, aproximativ jumătate dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată, potrivit Inspectoratului General al Poliției Române.

Încălcarea ordinului de protecție este infracțiune penală și se pedepsește cu închisoare până la cinci ani. Astfel de cazuri sunt însă rare în România.

O femeie terorizată de fostul iubit se teme că va fi omorâtă cu ordinul de protecție în mână. „Poliția îi dă un avertisment, apoi el se răzbună”
Agresorul, găsit de polițiști în casa în care nu avea voie să intre

Legea prevede un sistem de monitorizare electronic, care n-a fost niciodată implementat

Aceasta rămâne doar o hârtie, dacă respectarea lui nu este supravegheată, atrag atenția ONG-urile care luptă pentru combaterea violenței domestice și cer să fie aplicat un sistem de monitorizare prin brățările electronice prevăzute în lege de mai bine de 10 ani. Nu s-au găsit însă niciodată bani pentru implementarea lor. 

Primele dispozitive ar trebui să funcționeze în martie 2022, dar doar la nivelul Capitalei. Agresorii vor putea fi monitorizați electronic doar în baza unei decizii judecătorești și dacă victima face plângere.

30 de țări din lume folosesc deja sistemul electronic de monitorizare. Studiile au arătat că, odată monitorizați, 95% dintre agresori se tem să recidiveze.

Ileana* este un pseudonim, folosit pentru a-i proteja identitatea victimei.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele:  “Am găsit arsen, plumb și mercur”
FANATIK.RO
Peștele pe care să nu-l cumperi din piață. Ce au arătat testele: “Am găsit arsen, plumb și mercur”
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
FANATIK.RO
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Știrileprotv.ro
Chișinăul lovește Moscova. Metoda prin care R. Moldova vrea să scape de "regimul marionetă al Kremlinului" din Transnistria
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Vremea în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Elena Mateescu, şefa ANM: prognoza meteo actualizată. Zonele afectate de ploi şi vânt puternic
Observatornews.ro
Vremea în minivacanţa de Paşte şi 1 Mai. Elena Mateescu, şefa ANM: prognoza meteo actualizată. Zonele afectate de ploi şi vânt puternic
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI