Luni dimineață au fost închise plajele din orașele Biarritz, Bidart et Saint-Jean-de-Luz.
În urma analizelor făcute de Agenţia Regională pentru Sănătate, s-a stabilit că este vorba despre Ostreopsis siamensis, microalgă înrudită cu Ostreopsis ovata, însă mai puțin toxică decât cea din urmă.
Aceasta a fost identificată în trecut și în Marea Mediterană, însă este pentru prima dată când este depistată în Biarritz, au precizat, luni, reprezentanții primăriei orașului.
Microalga este toxică atât pentru mediu, cât și pentru om. Provoacă simptome precum tulburările respiratorii, frisoane, tuse, mâncărimi ale ochilor, greață și uneori febră.
Este vorba despre simptome asemănătoare celor specifice gripei sau COVID-19, motiv pentru care oamenii care au frecventat zonele afectate sunt sfătuiți ca la primul semn să se testeze anti-COVID.
Simptomele provocate de infecție sunt ușoare și trec de la sine, a precizat Emmanuel Alzuri, primarul localităţii Bidart şi responsabil cu litoralul din regiune.
Încălzirea globală, considerată responsabilă pentru înmulțirea microalgelor toxice
Microalga se fixează pe pietre, pe alte alge și se găsește atât în apă, cât și la suprafață, iar „citotoxina pe care o conţine poate fi transportată şi de vânt”, a explicat Marc Valmassoni, responsabil din cadrul programului pentru calitatea apei al organizaţiei Surfrider Foundation.
Specialiștii pun înmulțirea acestor microalge pe seama încălzirii globale, în condițiile în care acestea se găseau înainte doar în apele tropicale.
Între timp, autoritățile franceze au decis redeschiderea plajelor, începând de marți, însă situația este în continuare monitorizată de experți, nefiind excluse noi restricții.
Foto: Hepta