Monica a absolvit Facultatea de Calculatoare din Universitatea Politehnica Bucuresti in 1995, apoi Facultatea de Matematica a Universitatii Bucuresti in 1996. Ambele proiecte de diploma le-a avut in domeniul securitatii datelor si criptografiei. Din 1995 si pana in 1998 a lucrat ca asistent universitar la Catedra de Calculatoare din Politehnica, apoi in ianuarie 1998 a plecat in SUA. „De fapt pot spune ca Microsoft m-a luat acolo, fiindca tot procesul de mutare a fost coordonat de ei”, spune Monica.
Tanara brasoveanca a crezut intotdeauna ca viitorul ei, cel putin din punct de vedere profesional, va fi legat de calculatoare, asa ca a participat la interviurile organizate de Microsoft in Romania, in primavara anului 1997, insa mai mult din curiozitate.
Familia Monicai sta in „Orasul de smarald”
„Aflasem despre ele de la cativa colegi din facultate, unde lucram ca asistenta. Am trecut de faza initiala, cea a interviului telefonic, apoi am fost chemata la interviurile fata in fata, dupa care am fost invitata la interviurile finale din Redmond. Aici am avut posibilitatea sa cunosc indeaproape echipa cu care urma sa lucrez, sa vizitez campusul Microsoft, Redmond si apoi Seattle. in acelasi an primisem o oferta interesanta din Franta, pentru a lucra in cercetare, la firma de smartcarduri Gemplus. Acestia imi ofereau, in paralel cu serviciul, posibilitatea sa urmez un doctorat in criptografie, insa am ales sa lucrez pentru Microsoft fiindca m-a atras foarte mult entuziasmul si profesionalismul oamenilor pe care i-am cunoscut acolo”, povesteste Monica.
Redmond poate fi tot atat de bine un cartier, cat si o suburbie a orasului Seattle, acesta din urma, fiind denumit cu mandrie de localnici „Orasul de smarald”. Familia Monicai a incercat sa se adapteze stilului de viata american si, dupa cum povesteste ea, a reusit acest lucru cu real succes. „Sunt casatorita si am un baietel de 16 luni. Sotul meu, Mihai, e si el inginer, a absolvit facultatea de Electrotehnica din Politehnica si la ora actuala lucreaza tot la Microsoft. Cateodata ne e dor de casa, de parinti, de tot ce ne leaga de Romania, dar avem o multime de prieteni si cunostinte in comunitatea romaneasca. Multi dintre fostii mei colegi de facultate de la Calculatoare sunt acum in Redmond. M-am reintalnit cu placere si cu fosti studenti, cu cativa chiar m-am imprietenit. Mi-am facut si prieteni americani, indieni, brazilieni, danezi. Americanii au o filosofie de viata diferita de a noastra. Sunt mult mai pragmatici, cu gandire pozitiva, incercand sa nu ia nici o critica ca pe o ofensa personala, ci ca pe o informatie ce ii ajuta sa se dezvolte si sa devina mai buni”.
Departe de casa, Monica a realizat faptul ca singura ei sansa de a reusi e de a invata din mers. „Pentru a avea succes, aici sunt importante lucruri minore cum ar fi: capacitatea de a-ti recunoaste greselile, pentru ca, nu-i asa, nimeni nu este perfect, impartasirea unei informatii care ar putea fi utila altor colegi, sa nu lasi pe maine ce poti face azi, stradania sa faci o munca exemplara chiar si cand nimeni nu te controleaza. Un lucru foarte important aici este sa te tii de cuvant atunci cand promiti ceva. increderea pe care ceilalti o au in tine se construieste in timp, insa se pierde repede daca dovedesti neseriozitate. in echipa mea spunem ca oricine are voie sa greseasca, insa nu mai mult de o data, adica ai datoria de a invata din propriile greseli si de a face ceea ce crezi de cuviinta pentru a nu le mai repeta”.
De obicei, cand vorbesti de Microsoft in majoritatea cazurilor vorbesti de Bill Gates, iar cand vorbesti de cel care a fost desemnat ani la rand cel mai bogat om al planetei, primul cuvant care iti vine in minte sunt banii. Povestile sunt multe „Contractul pe care il semnezi la angajare te obliga la discretie in ceea ce priveste salariul. Pot sa va spun insa ca iti permite o viata decenta, fara grija cheltuielilor curente, astfel incat sa te poti concentra 100% asupra problemelor de serviciu. Microsoft doreste ca salariile pe care le ofera sa fie in ratia de 65% pe industrie, adica plateste mai bine decat doua treimi din restul companiilor americane de software. Salariul creste cand esti promovat, ceea ce inseamna ca daca faci treaba buna, esti apreciat atat moral cat si financiar. in afara salariului ti se ofera si un pachet foarte bun de beneficii, care include o asigurare de sanatate excelenta, abonament la unul din cluburile de sport cele mai luxoase, servicii financiare, fond de pensii etc. Faptul ca esti angajatul Microsoft iti deschide o multime de porti aici, in Redmond”, mai spune Monica.
Cele mai recente cifre indica faptul ca mica Romanie de la Microsoft ar numara acum aproximativ 300 de angajati. „Nu este un numar mare, comparativ cu intregul Microsoft care are 55.000 angajati, dintre care aproximativ 20.000 sunt in Redmond. insa este semnificativ. Romanii sunt in general bine priviti, fiindca au pregatire buna, sunt ambitiosi si muncitori”.
Ce fel de om este Bill Gates? „Nu l-am cunoscut personal pe Bill, sunt destul de putini cei lucreaza direct cu el, insa am avut ocazia sa il intalnesc la sedintele anuale ale companiei, la lansari de produse la care am lucrat si de asemenea la evenimente de binefacere. M-a impresionat intotdeauna, e un om deosebit de modest, nu se etaleaza material in nici un fel. Pasiunea pentru software si computere i se citeste insa in priviri de cate ori vorbeste despre acest subiect”.