Raul Pătrașcu, chimist Timișoara, a explicat în cadrul emisiunii Adriana Nedelea LA FIX ce efecte are substanța folosită la deratizarea blocurilor din Timișoara.

”Această substanță este o fosfură de aluminiu, prezentată sub formă de tablete la comercializare. Nu este pentru uz pentru spații de locuit. Degajă particule solide, iar în contact cu umezeala eliberează un gaz de fosfină. Acest gaz este extrem de toxic pentru orice ființă vie care respiră oxigen”, a explicat chimistul.

El spune că cel mai des această substanță ajunge în organism prin inhalare, prin respirație. ”Ea previne sinteza unor proteine care ajută la desfășurarea normală a respirației celulare. Această otravă duce la toate simptomele. Primele sunt gastro-intestinale, grețuri, vărsături, dureri abdominale, urmând ca mai apoi să apară cele hepatice, iar în urma expunerii prelungite apar simptome acute extrem de grave precum edemul pulmonar, colapsul cardio-vascular sau chiar infarctul miocardic”.

Cum se intervine într-un caz precum cel din Timișoara

Raul Pătrașcu spune că persoanele care intervin în imobilele contaminate trebuie ”să poarte mănuși de plastic și, extrem de necesar, să poarte măști cu presiune pozitivă care să prevină inhalarea eventualului gaz de fosfină care ar fi putut fi prezent în bloc”.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

În ceea ce privește decontaminarea, ”În primul rând trebuie să ne asigurăm că nu există particule, praf, pe haine, pe piele, în păr. Hainele trebuie împachetate și puse în pungi sigilate și trebuie un duș. Un scurt duș de 3-5 minute cu apă normală, de preferat rece, și apoi o clătire cu săpun și o clătire normală. Este cea mai simplă decontaminare pentru a nu răspândi acel praf care este încă activ”.


Situația este atât de gravă încât autoritățile au cerut sprijnul armatei, mai exact al unei unități de apărare CRBN (Chimic, Radiologic, Bacteriologic, Nuclear). Laboratorul armatei are cei mai buni oameni și cele mai performante echipamente, care au dat rezultate în teatrele de operațiuni.

Sursele Libertatea spun că oamenii din sistemul de urgență au fost atenționați să păstreze secretul numelor celor care au acționat în locurile contaminate. Iar pompierii își obțin propriile date de la angajați care supraveghează unitățile de primiri urgențe.

Presiunea evoluției necontrolate post-expunere se adaugă datelor privind lipsa de coordonare în zona de intervenție medială în primele 48 de ore.

Ultimele evoluții de după „bomba chimică” de la  Timișoara și explicația dezastrului făcut de substanța toxică, în direct la Adriana Nedelea LA FIX, cu un specialist în substanțe chimice periculoase și jurnaliști pe teren.

Citeşte şi:

EXCLUSIV | Șeful Ambulanței Timiș recunoaște: ”Eu am fost medic dispecer sâmbătă seara și apoi am intrat în concediu”. Conform ordinului MS, Leonida trebuia să raporteze evenimentul!

Tragedia de la Timișoara. Ofițer ISU: ”Ni s-a cerut să păstrăm secretul în privința echipajelor care au intervenit în primele zile în bloc și s-au contaminat!”

Tragedia din Timișoara | Autoritățile au evacuat un bloc la câteva ore după ce le-au permis locatarilor să se întoarcă acasă

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”
GSP.RO

Poza cu amanta, din farfuria de ciorbă. Un mare fotbalist al României, prins în fapt de soție. „Nesimțitule, taci din gură!”

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații
HOROSCOP

Horoscop 23 ianuarie 2020. Peștii pot face față oricărei situații