Lucrul peste program a devenit o moda la noi in tara si, din pacate, foarte putine persoane cunosc le-gislatia indeajuns de bine ca sa se apere in fata abuzurilor angajatorilor. Daca munciti peste program, trebuie sa stiti ca potrivit legislatiei aveti dreptul la zile libere sau la bani mai multi la salariu. Libertatea va prezinta cateva din prevederile Codului muncii in acest sens.
Potrivit legii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana.
Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.
Codul muncii prevede ca in aceste conditii puteti beneficia de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Astfel, daca angajatorul nu va poate da ore libere, munca suplimentara va fi platita prin adaugarea unui spor la salariu de minim 75% din salariul de baza.
De asemenea, in cazul in care lucrati in schimburi, trebuie sa stiti ca timpul de lucru poate fi prelungit peste 8 ore pe zi si peste 48 de ore pe saptamana, dar numai daca media orelor de lucru, calculata pe maximum 3 saptamani, nu depaseste 8 ore pe zi sau 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.
Daca lucrati 12 ore intr-o zi aveti dreptul la repaus 24 de ore. Persoanele care lucreaza noaptea, intre orele 22.00 – 6.00, nu pot face acest lucru mai mult de 8 ore intr-o perioada de 24 de ore. Legislatia muncii mai prevede ca salariatii care efectueaza cel putin 3 ore de munca de noapte pot beneficia fie de program de lucru redus cu o ora, fie de un spor la salariu de minimum 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.
Ce alte drepturi au salariatii
Conform Codului muncii, angajatii mai au dreptul la:
-pauza de masa de cel putin 30 de minute pentru tinerii care lucreaza peste 4 ore si jumatate;
-repaus de minimum 12 ore intre doua zile de munca. In cazul muncii in schimburi, acest repaus nu poate fi mai mic de 8 ore intre ture;
-doua zile consecutive de repaus pe saptamana;
-spor la salariu pentru cei care au repaus saptamanal in alte zile decat weekend-ul;
-salariu dublu in cazul in care angajatii executa lucrari urgente al caror repaus saptamanal a fost suspendat;
-spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza daca, din motive justificate, nu se acorda zile libere de sarbatori.