Cu un an in urma, apartamentul situat exact sub cel pe care il detin eu si-a schimbat proprietarul. Si noul vecin s-a pus pe treaba desfiintand tocmai peretele care adapostea conductele de alimentare cu apa calda si rece, precum si cele de colectare a apelor reziduale de la bucatarie. In aceste conditii, a purces la o alta orientare a tevilor, mascandu-le cu faianta. Astfel, nu numai ca se creeaza greutati oricarei interventii in cazul unor fisurari, dar gazele si aburii din bucataria sa n-au alta cale de evacuare decat bucataria mea. Cum sesizarile facute la Primaria sectorului 4 au primit raspunsuri de complezenta, apelez la dumneavoastra, in speranta gasirii unei solutii legale de rezolvare.
Stefan Baston, Bucuresti
In noua lege a asociatiilor de proprietari, aplicabila din a doua decada a lunii august 2007, retinem ca aliniatul 1 al art. 11 conditioneaza modificarile aduse proprietatii individuale de respectarea prevederilor legale referitoare la autorizarea acestora de catre autoritatea publica locala si cu deosebire de evitarea oricaror pericole pentru integritatea structurala a cladirii sau a altor proprietati individuale. Ca atare, atat dv., cat si asociatia de proprietari se impune sa deschideti o actiune in justitie pentru implicatiile modificarii constructive, care, mai mult ca sigur, nu putea primi autorizatie pentru utilizarea unei solutii care sa va pricinuiasca necazurile pe care ni le-ati relatat.
Locuiesc intr-un bloc cu 220 de apartamente, ceea ce reprezinta o buna afacere pentru o firma specializata in montari de repartitoare de caldura, implicit in inregistrarea si calculul consumurilor pe apartamente. Chiar suntem toti obligati sa ne montam astfel de repartitoare? Si de ce numai cu firma indicata de catre presedintele comitetului executiv? Apoi, as dori sa stiu care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de lucrari.
Elena Trifu, Bucuresti
Presedintele comitetului nu poate sa va oblige sa acceptati montarea de repartitoare de caldura fara sa precizeze motivele care au condus catre o astfel de optiune, prezentand comparativ ofertele altor firme de profil. Dar chiar si in cazul in care este vorba de cea mai buna oferta, din varii motive, de la cele de ordin pecuniar pana la lipsa convingerii ca repartitoarele inseamna un castig cert, unii dintre proprietari pot refuza montarea de repartitoare. Avantaje si dezavantaje? Principiul este excelent, numai ca pe alocuri ceea ce se economiseste la consum de agent termic este anihilat de costul operatiilor de inregistrare si calcul.
Apelez la ziarul dumneavoastra pentru ca specialistii in probleme locative sa ma ajute cu un sfat. As dori sa stiu ce prevede legea in urmatoarea situatie: daca spatiile comerciale existente intr-un imobil isi schimba profilul, este necesar de fiecare data sa se ceara acordul asociatiei si implicit al vecinilor din imediata apropiere al respectivelor spatii comerciale? In cazul de fata este vorba de un magazin de mobila devenit intre timp cazinou.
Marta Moisescu, Bucuresti
Da, pentru ca profilul magazinului induce implicatii diferite pentru proprietar. De pilda, cazinoul presupune un alt trafic si cu deosebire mult mai multi decibeli, ca sa nu mai vorbim de ‘retusurile’ constructive cerute de noul profil.
Eugen Eftimiu
Specialist in probleme locative