MENIU CAUTĂ

(P) Cât ar trebui să cheltuiești lunar pe chirie?

Distribuie

Dacă ai hotărât să te muți în chirie sau stai deja de ceva vreme într-o locuință închiriată, dar din diverse motive ai decis că meriți o schimbare, cu siguranță ești la zi cu ofertele de pe site-urile cu anunțuri imobiliare. Fie că vrei să te muți mai aproape de birou sau copiii tăi au început școala și consideri că pierzi prea mult timp pe drum, ori ai nevoie de un spațiu mai mare, iar apartamentul în care stai acum nu-ți mai satisface această necesitate, e vremea să cauți o altă locuință pe care să o iei în chirie. Cum poți stabili un preț corect pe care să ți-l permiți lună de lună și care să nu-ți dea peste cap cheltuielile, precum și care sunt calculele pe care trebuie să le faci, ca să îți administrezi corect veniturile și să nu golești toate buzunarele atunci când vine ziua de plată îți vom spune în cele ce urmează.

  1. Nu aloca mai mult de 30% din veniturile lunare. Aici intervin o serie de posibile situații în care te poți afla în acest moment. Dacă ești student și te-ai angajat pe un salariu orientativ de două mii de lei, un calcul simplu îți va spune că nu trebuie să aloci mai mult de 600 de lei lunar pentru plata chiriei, adică aproximativ 130 de euro. Sunt slabe șansele să poți găsi o chirie care să aibă acest preț, așa că ar fi mult mai indicat să găsești încă unul sau doi colegi cu care să împarți o locuință mai mare, unde vei avea la dispoziție propriul tău dormitor, dar și un spațiu comun, care, de cele mai multe ori, poate fi bucătăria și/sau sufrageria. Astfel, poți găsi un apartament cu două sau trei camere, care să coste lunar 260-300 euro în care să te simți ca acasă. Dacă locuiești cu partenerul de viață, calculele ar arăta la fel ca în situația de mai sus, dar ai avea un mare avantaj de a nu fi nevoit să împarți același acoperiș cu oameni pe care nu îi cunoști foarte bine, cum e cazul în care ai locui cu colegi de apartament.

Dacă ai deja o familie, e de la sine înțeles că nu vei putea împărți cheltuielile lunare decât cu soțul sau soția, mai ales dacă ai și copii. Într-o situație în care ambii parteneri au un salariu de 2.000 de lei lunar, o chirie nu ar trebui să depășească suma de 1.200 de lei lunar.

  1. Urmează regula de aur 50/30/20. Dacă nu ai auzit de ea, ar fi bine să știi ce reprezintă ca să o poți pune în aplicare cât mai repede cu putință. Într-o situație ideală, ar trebui să aloci 50% din veniturile tale lunare pentru plata chiriei, a întreținerii și pentru mâncare. 30% din bani ar trebui să plece către cheltuieli cum ar fi haine, ieșiri în oraș sau excursii, iar 20% ar trebui să plece către plata ratelor, dacă ai, și către economii.
  2. Fă-ți un calcul lunar. Deși la început ți se va părea obositor, e bine să faci o listă cu cheltuielile pe care le faci lună de lună. Cea mai mare sumă o vei da pe plata chiriei, dar nu-ți face griji, pentru că acest raport este valabil la absolut toți cei care au închiriat o locuință. Dacă există alte beneficii pe care le poți pune înaintea banilor, în cazul în care nu te poți încadra în procentul de 30% din veniturile totale pentru plata chiriei, nu intra în panică. E posibil ca poziționarea apartamentului în vecinătatea locului tău de muncă sau a școlii unde îți duci copiii să fie un avantaj mult prea mare în schimbul a câțiva bani în plus. Poți economisi mult timp pe care, în loc să îl petreci în trafic, îl poți fructifica, stând cu familia sau făcând activitățile tale preferate. Un alt aspect pe care nu ar trebui să îl ignori ar putea fi distanța scurtă pe care o ai de parcurs de la ușa apartamentului până la cel mai apropiat parc sau loc de agrement, unde ai putea să-ți petreci timpul liber alături de cei dragi. Pune toate aceste detalii în balanță și stabilește ce e mai important pentru tine, banii sau beneficiile pe care le poți avea locuind într-un apartament bine poziționat sau foarte bine echipat.

Dacă te vei obișnui să menții o contabilitate clară a veniturilor și necesităților lunare pe care le ai, vei putea să îți administrezi mult mai bine banii, fără să cheltuiești o avere pentru chirie.

Comentarii