Și asta se întâmplă în România, țară cu mare expunere la riscuri catastrofale, care nu este străină nici de cutremure devastatoare, nici de inundații și nici de alunecările de teren care le însoțesc de cele mai multe ori. Mai mult decât atât, efectele schimbărilor climatice se fac simțite și în țara noastră din ce în ce mai mult în ultima perioadă.
”Am asigurare obligatorie încă de la început, de când a fost introdusă legea. Când am avut probleme am primit despăgubirea foarte prompt și ne-a ajutat mult. 20 de euro pe an e puțin. Primești la schimb speranța că ai un ajutor în caz de nevoie. Pe mine, personal, chiar m-a ajutat”, declară un asigurat PAID din Galați, afectat de inundațiile puternice care s-au produs acolo în octombrie 2016.
Mulți români nu sunt prevăzători și speră chiar și în cel de-al 12-lea ceas că orice dezastru îi va ocoli și așteaptă cuminți să îi tragă cineva de mânecă. Așa au sperat și cei ale căror locuințe au fost distruse de cutremure sau înghițite de inundații și alunecări de teren. Abia când s-au trezit fără un acoperiș deasupra capului, au realizat că Bunul Dumnezeu îți dă, dar nu îți bagă și în traistă. Îți ascultă rugăciunile, dar, dacă nu îți asiguri locuința, nu îți dă nimeni bani să îți refaci casa și viața. Asigurarea locuinței e responsabilitatea fiecăruia.
Vocile care ne spun că trebuie să învățăm ceva din fiecare dezastru s-au înmulțit în întreaga lume și răzbat din toate colțurile. Inclusiv în țara noastră. PAID România, societatea care gestionează asigurările obligatorii de locuințe, a demarat o campanie prin care își dorește ca din ce în ce mai mulți români să conștientizeze nevoia de a-și asigura locuințele. Pentru endorsarea acestei campanii a fost aleasă Teo Trandafir, o persoană cunoscută în piața de show biz din România.
”Credem în această campanie și în mesajul său. Am vrut un spot video care să responsabilizeze, nu să îngrozească lumea. Credem că evoluția se face prin informare, nu prin teama, deși ar fi fost foarte ușor să alegem această cale pentru promovarea necesității asigurării obligatorii de locuință. Din acest motiv ne-am îndreptat spre Teo Trandafir și ne-am bucurat că a rezonat cu cauza noastră. Am vrut o voce blândă, dar fermă care să se adreseze românilor care înțeleg că responsabilitatea trebuie să vină dintr-o atitudine realistă, nu neapărat din teamă”, declară Nicoleta Radu, Director General, PAID România.
”Noi, românii, suntem mereu luați prin surprindere de câte ceva. De multe ori, de furia dezlănțuită a naturii. Unii dintre noi o simt pe propria piele, alții o văd doar la televizor, în imaginile cu oameni disperați că au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Și, atunci, suferi împreună cu ei, te pui în locul lor și te gândești că și ție ți se poate întâmpla oricând. Oricât ne-am dori, nu putem îmblânzi natura, dar putem acționa asupra grijilor pentru ziua de mâine. Dacă ați trăit destul cu teama că ziua de mâine poate aduce un dezastru, polița PAD, care vă protejează de inundații, cutremure și alunecări de teren, vă scapă de griji. Dumneavoastră când vă asigurați locuința?”
Emisă de către PAID România, asigurarea obligatorie a locuinței costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcție de tipul locuinței, și oferă o despăgubire maximă de 10.000 sau 20.000 de euro. Practic, asigurarea locuinței presupune o investiție lunară de numai 0,33 sau 0,66 euro. În schimb, cei 10.000 sau 20.000 de euro pot reprezenta, într-un caz extrem, ajutorul de care aveți nevoie pentru a o lua de la capăt.
O investiție minimă pentru o acoperire maximă, nu credeți? Dumneavoastră când vă asigurați locuința?