Painea reprezinta un aliment nelipsit de pe masa oricarui roman si de multe ori avem tendinta sa exageram in consumarea ei. Cat de sanatoasa e painea si in ce cantitate putem sa o consumam ne-a spus prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Studii Alimentare.
La ora actuala, pe piata sunt foarte multe retete de paine, dar in functie de compozitie doar cateva sortimente sunt recomandate de specialisti. Tendinta de a consuma produse intens prelucrate genereaza dereglari metabolice, care nu se manifesta imediat, dar care, in timp, au consecinte negative asupra sanatatii.
„Integrala” nu contine grasimi
Painea integrala sau neagra este painea de grau din macinis integral, facuta dintr-o faina mai neagra. Este cea mai buna, pentru ca nu ingrasa si nu contine multe grasimi.
Painea alba nu mai este la fel de buna ca acum cativa ani. Materia prima e acum alta si painea alba a devenit mai saraca in substante nutritive si saruri minerale. Acest aspect duce la carente de vitamina B1, necesara organismului pentru arderea amidonului, si implicit la aparitia anumitor boli nervoase. Pentru cei care tin la silueta e un semnal de alarma, deoarece ingrasa din cauza surplusului de glucide rafinate.
Ce trebuie sa stiti si despre alte produse
Grahamul autentic se face din faina integrala de grau, de cea mai buna calitate (altfel nu creste), care contine 15% macinis de secara. Este un produs mai echilibrat nutritional. Trebuie insa sa aveti grija ca produsul sa nu contina prea multi aditivi alimentari.
Painea cu cartofi e specifica mai mult Ardealului si e indicata doar oamenilor sanatosi, fiind foarte bogata in calorii. Desi e gustoasa, are mult amidon si ingrasa.