Un reporter Libertatea a întrebat Ministerul Educației despre această situație, iar răspunsul … e departe de a rezolva problema. MEN spune că structura anului școlar, în care este cuprins și calendarul olimpiadelor, a fost stabilit în februarie 2017, în urma consultării federațiilor sindicale din învățământ, respectiv a asociațiilor de părinți și de elevi, iar acum calendarul nu mai poate fi modificat.
UPDATE 19 martie, ora 9:40. În urma publicării articolului pe Libertatea.ro, un alt părinte ne-a semnalat faptul că fiica ei s-a calificat la două olimpiade, la Istorie și la Limba română, și a fost obligată să aleagă una dintre discipline.
„Și eu, în calitate de părinte, am sesizat situația aceasta întrucât fetița mea elevă în clasa a XI s-a calificat la istorie și lb. română, discipline care în mod intenționat au fost puse în aceeași zi de desfășurare. În această situație, copilul a fost obligat să aleagă una dintre discipline, fapt ce conduce automat la îngrădirea unui drept fundamental, acela de a avea acces la euducatie. Deși am semnalat această situație, atât verbal cât și în scris celor de la Ministerul Educației, m-am izbit de o indiferență fără margini a unor funcționari care m-au întrebat plictisiți „și care -i problema doamna?”. Dacă se strâng mai multe plângeri poate se va face ceva”.
Un părinte a semnalat cotidianului Libertatea, prin intermediul secțiunii ȘTIREA MEA de pe www.libertatea.ro, situația nedreaptă în care ajung elevii care au promovat toate fazele concursurilor școlare și care nu pot să participe la mai multe olimpiade din faza națională pentru că toate concursurile au fost comasate într-o săptămână. Ceea ce face ca, în aceeași zi, să aibă loc mai multe olimpiade naționale în orașe diferite.
”Se vehiculează în presă de elevii români medaliați la olimpiadele și concursurile internaționale. Ne mândrim cu ei, totuși, nu? Și atunci, din ce cauză domnii din minister au programat toate olimpiadele naționale din 2018 în aceeași săptămână. Practic, un elev care s-a calificat la Olimpiada Națională de Matematică, dar și la Olimpiada Națională de Informatică nu poate participa decât la una din competiții pentru că sunt în aceeași zi. Inadmisibil!, explică părintele.
Mai mult, acești elevi au muncit mult pentru a ajunge în această etapă, calificând-se la celelalte concursuri, poate uitând ce este joaca, iar acum li se ”taie șansele”, contină părintele.
”Acești copii au muncit pentru a ajunge aici. De ce li se ia această șansă? Se teme cineva că ajung prea buni și, Doamne ferește, ar schimba ceva în România ?? Au organizat Olimpiada de Matematică la Satu Mare, cea de Informatică la Târgu Jiu. Mai aveau puțin și puneau Olimpiada de Fizică la Budapesta sau cine știe pe unde. Sunt deja elevi calificați la Olimpiada Naționala de Fizică și Olimpiada Națională de Matematică. Trebuie să aleagă doar una din ele pentru că așa au vrut cei din minister !!! Și toată munca elevilor a fost cam în zadar, nu este recunoscută. Nu sunt efectiv lăsați!”, mai spune indignat părintele respectiv.
În acest context, Libertatea a cerut un punct de vedere oficialilor din Ministerul Educației Naționale.
Potrivit MEN, Structura anului școlar 2017-2018, aprobată prin ordinul ministrului din 24 februarie 2017, prevede trei săptămâni pentru vacanța de iarnă, iar la articolul 7 faptul că, intervalul 1-8 aprilie 2018 , este perioada în care se pot desfășura olimpiadele naționale.
”Astfel, intervalul în care se pot desfășura fazele naționale nu permite fizic posibilitatea organizării acestora fără suprapuneri în cazul unor discipline. Precizăm că structura anului școlar a fost stabilită în urma consultării federațiilor sindicale din învățământ, respectiv a asociațiilor de părinți și de elevi.
Calendarul competițiilor școlare pentru anul școlar 2017-2018 a fost deja aprobat și publicat pe www.edu.ro, în consecință nu mai pot fi operate modificări în acest moment”, spun oficialii Ministerului Educației în răspunsul trimis redacției Libertatea.
Potrivit MEN, sunt 100 de olimpiade și concursuri școlare, 80 pentru toate disciplinele și 20 de concursuri școlare sportive.
Dacă ai o informaţie, fotografie, captură, filmuleţ pe care vrei să le publicăm, trimite-le pe WhatsApp, la numărul 0729.729.000 sau pe site-ul Libertatea.ro, în formularul Ştirea Mea.
Citește și
DECLARAȚIA #SalvatiPipera. Libertatea lansează o campanie pentru salvarea cartierului de afaceri al Capitalei
PETIȚIA #SalvatiPipera | Cel mai aglomerat cartier de afaceri al României “se sufocă”
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!