Mergi direct la conținut »
Doi britanici și-au schimbat pașapoartele în aceeași zi: unul are inscripția UE, iar celălalt nu! Cum a început Marea Britanie să emită noi documente, deși Brexitul nu a avut loc încă
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Doi britanici și-au schimbat pașapoartele în aceeași zi: unul are inscripția UE, iar celălalt nu! Cum a început Marea Britanie să emită noi documente, deși Brexitul nu a avut loc încă

Doi britanici și-au schimbat pașapoartele în aceeași zi: unul are inscripția UE, iar celălalt nu! Cum a început Marea Britanie să emită noi documente, deși Brexitul nu a avut loc încă

Pașapoartele britanice sunt emise de câteva zile fără sintagma ”Uniunea Europeană” pe copertă. Autoritățile engleze au luat această decizie în ciuda faptului că Brexitul nu s-a produs efectiv și încă sunt discuții aprinse asupra datei și a modului în care Marea Britanie va părăsi UE. Nu toată lumea a primit, însă, pașapoartele noi. 

De Mihai Niculescu,

Un cuplu de britanici și-a depus cererile pentru eliberarea pașapoartelor în aceeași zi, dar când le-au primit, unul era cu însemnele Uniunii Europene pe el și celălalt fără, scrie BBC News.

Peter Brady a spus că este „foarte fericit” că a primit unul dintre noile pașapoarte, fără însemnele UE, în timp ce partenera sa este nefericită pentru că în următorii ani va avea în continuare versiunea veche a documentului.

Bărbatul și partenera sa Jan  și-a depus cererile de reînnoire a pașapoartelor pe 21 martie, dar pașaportul lui Peter, printat pe 1 aprilie nu are nicio referință la Uniunea Europeană, în timp ce cel de-al doilea, tipărit pe 4 aprilie este cu datele UE pe el.

Peter Brady a spus că se bucură să aibă noul tip de pașaport și că simte că și-a primit „identitatea înapoi”, fiind un susținător înfocat al ieșirii din Uniunea europeană.

Singura lui supărare este că pașaportul său este tot vișiniu și nu albastru, așa cum vor fi documentele de la începutul anul viitor.

Partenera sa Jan a fost „foarte nefericită”, deoarece și ea dorea un pașaport britanic fără UE.

Ministerul de Interne britanic a anunțat că o perioadă se vor elibera ambele tipuri de pașapoarte, până la epuizarea stocului existent deja.

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune
Recomandări

Pasul care ar putea împinge SUA și Israelul la acțiuni militare împotriva Iranului. Interviu cu un expert în Orientul Mijlociu, despre ”jocul periculos” din regiune

Noile pașapoarte, tot de culoare vișinie, au fost introduse pe 30 martie.

Pașapoartele britanice sunt emise fără ”Uniunea Europeană” pe copertă, chiar dacă Brexitul nu a avut loc

Nu toată lumea este, însă, fericită că a primit un pașaport fără inscripția UE:

O femeie a publicat o fotografie pe Twitter o fotografie cu pașaportul vechi și cel nou. Cele două sunt aproape identice, dar cel nou emis nu mai conține cuvintele Uniunea Europeană.

Femeia a fost șocată să constate că autoritățile s-au grăbit.

Am fost surprinsă. Suntem încă în Uniunea Europeană. Au făcut schimbarea deși încă n-am ieșit din UE. Ce câștigăm ieșind? Cu siguranță că avem multe de pierdut. Să fim serioși, nu e vorba de schimbarea pașaportului, ci de ceva simbolic. Ceea ce contează e că schimbările vor afecta țara, comunitatea și poziția noastră internațională” a declarat pentru Associated Press Susan Hindle Barone, care și-a primit vineri noul pașaport.

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina
Recomandări

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina

Britanicii se pregătesc să treacă apoi la vechiul model care a existat înainte de intrarea în UE, de culoare albastră.

Decizia de înlăturare a cuvintelor ”Uniunea Europeană” a fost luată în așteptarea ieșirii Marii Britanii din UE, care ar fi trebuit să aibă loc la finalul lunii martie. Potrivit unui purtător de cuvânt al autorităților britanice, citat de bbc.com, pentru a se utiliza stocurile de pașapoarte și a se economisii banii din taxele și impozitele cetățenilor, pașapoartele care conțin sintagma ”Uniunea Europeană vor continua să fie emise pentru o scurtă perioadă”

Mai mult, „nu vor fi făcute discriminări între cetățenii britanici, fie că folosesc pașaportul cu Uniunea Europeană pe el sau nu. Amândouă modelele conferă în egală măsură dreptul de a călători” a mai spus oficialul citat.

Sursa foto: Twitter


Citește și: VIDEO/ Satul din care şi ultimul locuitor a plecat la muncă în străinătate! Ciobanul Gheorghe s-a făcut măcelar în Anglia


 

Close
Închide
  Close