Prezent zilele acestea în judeţul Tulcea pentru observarea unei specii de păsări, reprezentantul SOR a declarat că păsările flamingo au fost hăituite continuu de când au ajuns în România şi că de aceea au părăsit locurile în care începuseră să-şi pregătească cuiburile.
„Au fost hăituite continuu de turişti, fotografi, de «binevoitori», toată lumea le-a urmărit cu drone, cu bărci, cu tot ce e posibil pentru a face o poză bună, mai de lăudat. Aici (în zona strict protejată Sărături – n.r.), au început să-şi pregătească locul de cuibărit, dar din cauza presiunii oamenilor, au plecat. Sunt mici şanse să se întoarcă”, a afirmat reprezentantul Societăţii Ornitologice din România, Cristi Domşa, pentru Agerpres.
Acesta a atras atenţia că păsările flamingo sunt într-o arie naturală strict protejată, în care accesul nu este permis.
Problema este că e perioada de cuibărire, cea mai sensibilă, iar păsările sunt foarte deranjate. Acum, aici sunt pescăruşi, dar şi alte specii de păsări de apă care cuibăresc, inclusiv pe brâul de vegetaţie din jur. Sunt păsări care au pui mici ce fug prin iarbă. Dacă oamenii vin cu câini şi aleargă puii, deranjul este foarte mare.
Reprezentantul Societăţii Ornitologice din România, Cristi Domşa:
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării a anunţat săptămâna trecută că, pe 25 mai, inspectorii ecologi au observat 49 de păsări flamingo în zona Sărături Murighiol. În aceeaşi zi, circa 60 de exemplare au fost văzute pe lacul Tuzla.
Autoritatea de mediu a preluat recomandarea SOR adresată populaţiei de a nu merge să fotografieze păsările exotice, zonele de cuibărit fiind foarte sensibile.
- Știai că efemeridele din Delta Dunării obișnuiesc să apară în același loc an de an și oferă un adevărat spectacol privitorilor.
- Daca te atrag pasarile exotice, citeste mai multe si despre pasarea kiwi!
- Vezi cele mai frumoase pasari din Delta Dunarii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro