MENIU CAUTĂ
22 Aug. 2018 10:39

Paul Manafort, fostul șef de campanie electorală a lui Donald Trump, găsit vinovat de fraudă bancară. Reacția președintelui SUA

Distribuie

Fostul șef al campaniei electorale a lui Donlad Trump, Paul Manafort, a fost declarat vinovat, marți, de opt infracțiuni legate de fraude bancare și fiscale. Jurații au anunțat că nu pot ajunge la un consens asupra altor 10 capete de acuzare. Totodată, Trump a încercat să minimizeze relațiile cu Manafort.

Judecătorul T. S. Ellis a invalidat procesul pentru 10 dintre cele 18 acuzații, asupra cărora jurații nu au reușit să se pună de acord. El nu a fixat, momentan, data când va pronunța sentința conform verdictului juriului. Eventualele condamnări nu vor fi cunoscute înainte de 29 august, termen acordat procuraturii pentru a decide dacă cere rejudecarea pentru infracțiunile în privința cărora juriul s-a declarat indecis.

După patru zile de deliberări, jurații au pronunțat verdictul „vinovat” pentru două din cele 9 infracțiuni de fraudă bancară puse de procurori pe seama lui Manafort. Juriul a dat dreptate acuzării în privința tuturor celor 5 infracțiuni de fraudă fiscală judecate și a considerat valabilă doar una din cele patru acuzații de tăinuire a unor conturi în bănci străine, scrie Agerpres.

Acum, Manafort (69 de ani) se află în arest preventiv din luna iunie, după ce i-a fost anulată cauțiunea în urma unor acuzații de influențare a martorilor. Verdictul împotriva sa este primul succes al procurorului independent Robert Mueller, care anchetează și ingerința Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Procurorii spun că Manafort a ascuns față de fiscul american 16 milioane de dolari câștigați din activitatea de consultant al unor politicieni pro-ruși din Ucraina, iar după ce a pierdut această sursă de venit, a indus în eroare mai multe bănci pentru a obține împrumuturi în valoare 20 de milioane de dolari.

Manafort a fost, timp de mai multe decenii, o figură binecunoscută în mediile politice republicane, fiind implicat timp de 5 luni – dintre care 3 ca șef – în campania electorală din 2016 a lui Trump.

De altfel, Trump încearcă acum să minimizeze relațiile pe care le-a avut cu Manafort. El consideră că nu este implicat în situația juridică a fostului său șef de campanie. Avocatul președintelui, Rudy Giuliani, susține același lucru despre procesul lui Michael Cohen, fost avocat al lui Trump.

Președintele SUA a declarat că îl „doare rău” verdictul, dar a adăugat: „Nu mă implică și nu are nimic cu complicitatea cu Rusia”.


CITEȘTE ȘI: Ce spune Liviu Dragnea despre protestele din 10 august: „Era organizare paramilitară. A fost o tentativă de lovitură de stat”


FOTO: EPA

Citește mai multe despre Paul Manafort pe Libertatea.

Comentarii