MENIU CAUTĂ

Pe loc se află România în topul ţărilor cele mai expuse la criza economică?

Distribuie

România se află pe locul 11 din cele 36 de ţări emergente, dar este cel mai bine plasată între ţările europene aflate în treimea cea mai vulnerabilă a clasamentului, informează Mediafax.ro.

La realizarea clasamentului, Fitch a luat în considerare principalele canale de contagiune, respectiv comerţul, finanţarea externă, situaţia din sistemul financiar, inflaţia şi datoriile guvernamentale, şi a calculat un scor general pe ţară.

România are un risc ridicat numai în privinţa expunerii la băncile din zona euro şi riscuri medii în cazul expunerii la exporturile în zona euro, necesarul brut de finanţare externă, ponderea datoriilor externe în totalul datoriilor guvernamentale şi inflaţie.

Singurele ţări din afara Europei plasate în prima treime a topului sunt Vietnam, aflată pe primul loc, Tunisia pe 3 şi Maroc pe poziţia 12.

Pe locul al doilea se află Ungaria, unde datoria publică ridicată şi politicile financiare neortodoxe ale guvernului au subminat încrederea investitorilor şi au obligat autorităţile să înceapă negocieri cu FMI pentru un nou program de asistenţă.

Celelalte ţări europene considerate de Fitch mai expuse decât România la criza din zona euro sunt Letonia, aflată pe locul 4, urmată în ordine de Ucraina, Turcia, Lituania, Polonia, Bulgaria şi Croaţia.

Fitch a precizat că cele mai rezistente state la criza din zona euro provind din Asia şi Orientul Mijlociu.

Comentarii