Sunteti in cautarea unui loc de munca si oriunde va duceti vi se spune ca trebuie mai intai sa acceptati o perioada de proba? Aceasta este o practica foarte des intalnita in ultima vreme si putina lume stie ca ‘proba’ nu poate depasi o anumita perioada, ca trebuie sa fie remunerata si ca se adauga la vechimea in munca.
Inainte de a va incheia un contract de munca, angajatorul va poate spune ca trebuie sa stati o perioada in proba, timp in care va va verifica aptitudinile. Perioada de proba, in candrul contractelor pe perioada nedeterminata, conform Codului Muncii, nu poate depasi:
– 30 de zile calendaristice pentru functiile de executie;
– 90 de zile calendaristice pentru functiile de conducere;
– 5 zile lucratoare in cazul muncitorilor necalificati;
– 30 de zile calendaristice pentru persoanele cu handicap;
– 6 luni pentru absolventii institutiilor de invatamant care se incadreaza la debutul lor in profesie.
In cazul contractelor cu durata determinata, perioada de proba nu poate depasi:
– 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului mai mica de 3 luni;
– 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului cuprinsa intre 3 si 6 luni;
– 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului mai mare de 6 luni;
– 45 de zile lucratoare in cazul functiilor de conducere, pentru o durata a contractului mai mare de 6 luni.
Chiar daca va aflati in perioada de evaluare, trebuie sa stiti ca nu puteti primi un salariu mai mic decat al celorlalti angajati incadrati pe aceeasi functie. ‘Pe durata perioadei de proba, salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca’, ne-a declarat Marilena Balabuti, sef Birou Legislatie Contencios la Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti. ‘Perioada cat angajatul se afla in proba constituie vechime’, a completat aceasta.
Daca angajatului nu i se incheie contract de munca in timpul perioadei de proba sau nu e platit si, deci, e obligat sa munceasca ‘la negru’, acesta se poate adresa cu o sesizare in scris Inspectoratului Teritorial de Munca.
Alte prevederi ale Codului Muncii
– pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba. Salariatul poate fi supus la o noua evaluare in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele sau periculoase;
– in timpul perioadei de proba sau la sfarsitul acesteia, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, la initiativa oricareia dintre parti;
– angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa.