Momentan își pot face programare doar cei din etapa I a campaniei: lucrătorii din sănătate și din domeniul social.
Programarea nu este disponibilă pentru cei din etapele a II-a și a III-a din campanie, adică pentru populația cu grad ridicat de risc și muncitorii din domeniile-cheie, respectiv populația generală.
Accesul pentru aceștia va fi activat ulterior, precizează autoritățile.
„Planificarea electronică prin intermediul platformei eficientizează procesul de vaccinare, distribuția dozelor de vaccinare și evită supraaglomerarea din centrele de vaccinare. Platforma informatică vine în sprijinul tuturor celor care vor să se programeze pentru vaccin, inclusiv populația generală din etapa a 3-a”, a transmis luni Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare, printr-un comunicat de presă.
Cum se face programarea pentru vaccin
Înscrierea pe platforma programare.vaccinare-covid.gov.ro se face în felul următor:
Pe pagina principală, persoana care vrea să se vaccineze trebuie să-și facă un cont pe baza datelor de identificare, e-mail și parolă, și a numărului de telefon.
În contul astfel creat, cetățenii au acces la propriile programări:
- centrul de vaccinare la care trebuie să meargă
- datele pentru prima și a doua doză a vaccinului
În momentul programării, platforma eliberează un document pe baza căruia pacientul va avea acces în centrul de vaccinare. Acolo, în zona de triaj, medicul va scana codul QR de pe document. Accesul se face și pe baza cărții de identitate, potrivit reprezentanților Comitetului care coordonează campania de vaccinare.
Platforma a fost realizată de STS, la solicitarea Comitetului.
Formulare pentru reacțiile adverse la vaccin
Tot luni, Agenția Națională a Medicamentului a lansat formularele online prin care pacienții și medicii pot raporta reacțiile adverse pe care le au la vaccinul anti-COVID.
Formularele sunt disponibile pe site-ul ANM, la secțiunea „Vaccinare anti-COVID”. Raportarea se poate face direct online, dar și prin descărcarea formularului și completarea lui în scris. În această variantă, fișa se transmite apoi prin poștă, prin fax sau prin e-mail la Direcția Farmacovigilență și Managementul Riscului.
Campania de vaccinare anti-COVID în România a început duminică, 27 decembrie, cu prima etapă în care sunt imunizate cadrele medicale. În total, în prima zi a campaniei, au fost vaccinate aproape 1.000 de cadre medicale din toate cele zece unități medicale aflate în prima linie în lupta cu COVID-19, din prima tranșă de vaccinuri livrate în data de 25 decembrie.
În București au fost imunizați peste 200 de medici, asistenți și rezidenți de la Institutul Matei Balș și Spitalul Victor Babeș. Vaccinarea va continua luni, 28 decembrie, și marți, 29 decembrie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro