Toate fructele si legumele ce vin in Romania din tarile ce nu fac parte din Uniunea Europeana trec prin mainile ‘politistilor’ de legume asa cum este si Gianina Moldoveanu, de 32 de ani.
Tanara angajata a Directiei Agricole si Dezvoltare Rurala din Bucuresti are sarcina de a verifica zilnic peste 10 camioane sau tiruri cu legume si fructe provenite din tarile care nu fac parte din Uniunea Europeana. Cuvantul ei e litera de lege in zonele unde sunt verificate aceste camioane: ea spune daca marfa intra pe piata din Romania sau nu. Atentia la detalii si experienta in domeniu sunt cele mai importante cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca un astfel de inspector. Reporterii Libertatea au petrecut cu ea o zi pe teren pentru a vedea mai exact cum sunt controlate aceste alimente.
Inca de la primele ore ale diminetii, tirurile cu legume din Turcia asteptau sa intre la control si erau trase ordonat la rampa de verificare. Sigura pe ea, Gianina le-a cerut pe un ton imperativ soferilor sa deschida usile din spate ale unui vehicul plin cu rosii. Cateva ladite alese intamplator au fost scoase si verificate cu ajutorul unor unelte speciale de control.
‘Ca noutate absoluta, comerciantii de legume pot obtine autorizatia de calitate pentru societatea lor pe o perioada de 3 ani, adica mai mare decat pana acum, daca intrunesc toate cerintele UE in acest domeniu si nu au incalcat vreodata standardele in domeniul calitatii’, ne-a spus Gianina Moldoveanu.
Ce contine trusa de control
Cei care verifica legumele si fructele sunt dotati cu truse speciale care contin aparatura pentru determinarea proprietatilor fizico-chimice ale acestor alimente. In luna septembrie a acestui an insa, aceste truse vor fi inlocuite cu unele mai performante, ce contin aparatura adaptata la noile standarde. O astfel de trusa trebuie sa contina, pe langa sabloane tip pentru determinarea dimensiunilor fructelor sau legumelor, si aparate pentru determinarea nivelului de zaharoza din fruct sau care masoara duritatea fructului.