Nivelul este cu 78% mai mare decât actualul salariu minim, însă partidul Lege și Ordine (PiS), aflat la guvernare, speră să câștige din nou alegerile și să rămână la putere.
Algerile parlamentare din Polonia au loc în data de 13 octombrie 2019.
PIB mare bazat pe muncă ieftină
Economia de 586 de miliarde de dolari a Poloniei se bazează, însă, pe forța de lucru ieftină, mai scrie sursa citată.
Anunțul a provocat îngrijorare printre economiști, care au avertizat că angajatorii nu vor putea susține noile majorări.
Recent, Guvernul a anunțat însă că are de gând ca în 2020 bugetul țării să fie unul echilibrat, adică ”pe zero”. Aceasta ar marca o premieră după 1989, căci Polonia a avut mereu deficit.
Polonia este singura țară din Uniunea Europeană care a avut creștere economică în perioada crizei dintre anii 2009 și 2010.
Aceasta a stopat privatizările, iar companiile sale de stat se dezvoltă puternic.
Contre cu Bruxelles-ul
Concomitent, de când a venit la putere PiS, Polonia este în centrul unor controverse cu autoritățile de la Bruxelles, ca urmare a unor reforme.
Comisia Europeană a declanșat Articolul 7 împotriva Poloniei în anul 2017 ca măsură de disciplinare a acesteia, după ce Varșovia a fost acuzată că a compromis independența justiției.
Activarea Articolului 7 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene înseamnă suspendarea dreptului de vot al Poloniei.
După Polonia, și Ungaria a avut activat Articolul 7 împotriva sa.
Un vot similar a fost evitat lunile trecute de România.