Perioada concediilor ministeriale se apropie de sfarsit. O demonstreaza si Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, care a definitivat programul legislativ al Guvernului pentru perioada 2001-2004. Principala actiune legislativa este modificarea Constitutiei in anul 2002, act in urma caruia numarul parlamentarilor se va reduce cu o treime. (Marian Cioba)
O atentie deosebita a fost acordata revizuirii Constitutiei si a introducerii sistemului electoral majoritar uninominal cu unul sau doua tururi de scrutin, precum si majorarea normei de reprezentare si reducerea numarului deputatilor si al senatorilor, prin stabilirea unui raport de 2/1 (220 de deputati si 110 senatori). Demersul se vrea aprobat pana in anul 2002.
Pana in trimestrul IV Ministerul Justitiei are termen de elaborare a unor reglementari referitoare la Codul penal si la Codul de procedura penala. Tot pe agenda acestui minister se afla si infiintarea unor instante specializate pentru solutionarea cauzelor cu minori, a litigiilor comerciale, administrative si de munca. Pentru finele anului viitor, Ministerul Justitiei are sarcina de a transforma, printr-o initiativa legislativa, penitenciarele. Se doreste „metamorfozarea” acestora din structuri militare in asezaminte civile.
Promisiunea premierului Nastase privind acordarea unei atentii sporite laturii sociale a guvernarii in anul 2002 va prinde contur prin impulsionarea activitatii Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale. Acesta va elabora proiectul unui nou Cod al Muncii, urmand ca, pana la mijlocul anului 2003, sa promoveze un act normativ care va stabili infiintarea unui fond de garantare si protectie sociala a salariatilor in cazul insolvabilitatii patronilor sau in caz de faliment. Tot in domeniul social, Guvernul Nastase va aproba o serie de acte normative in ceea ce priveste stimularea ocuparii si formarii profesionale a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca, protectia sociala a somerilor si – in trimestrul II al anului viitor – fondurile universale de pensii.
O atentie deosebita va fi acordata persoanelor supradotate, precum si absolventilor din invatamantul particular preuniversitar, pentru a le permite acestora sa sustina examenul de finalizare a studiilor la unitati si institutii similare din invatamantul de stat.
Conform aceluiasi program legislativ, Guvernul isi propune adoptarea in acest an a unor acte normative referitoare la protejarea intereselor statului in cadrul procesului de privatizare a societatilor comerciale de interes strategic, la stabilirea sanctiunilor pentru angajatorii care folosesc munca la negru, precum si in ceea ce priveste ierarhizarea salariilor din sistemul bugetar. Aeronavele care utilizeaza neautorizat spatiul aerian al Romaniei vor intra rapid in „vizorul” Ministerului Apararii Nationale. Aceasta institutie trebuie, inca din acest an, sa elaboreze proiecte de lege impotriva acestor incalcari de spatiu aerian. Totodata MApN trebuie sa elaboreze proiecte de acte normative referitoare la regimul starii de asediu si al starii de urgenta, precum si la activitatea serviciilor de informatii si modul de protectie a lucratorilor in serviciile de informatii.
Folosirea limbii romane va face obiectul Ministerului Culturii si al celui de Educatie, care au termen acest an pentru un proiect de lege referitor la acest capitol. In domeniul relatiilor internationale se are in vedere ca intr-o perioada cat mai scurta, in functie de evolutia discutiilor cu partenerii de negocieri, sa fie elaborate proiecte de lege de ratificare a Tratatului politic de baza cu Federatia Rusa, a Tratatului privind regimul frontierei de stat cu Ucraina, a Acordului european privind eliminarea vizelor pentru refugiati.