Platoul cu brânzeturi poate fi prezent, atât ca aperitiv, cât şi ca desert. Pentru prima variantă e bine să alegi brânzeturi uşoare şi proaspete, cum este cea tip mozzarela sau de capră. Pentru platoul de desert, varietatea este mult mai mare, începând cu cele proaspete şi terminând cu soiuri parfumate şi mature.
Ce tipuri alegi şi cum le tai
– Regula spune să se pună un număr impar de brânzeturi pe platou: trei sau cinci. Poţi alege brânzeturi moi (Camembert sau Brie), tari (Cheddar), proaspete sau mature (Emmentaler), din lapte de capră, oaie, vacă.
– Dacă platoul conţine doar brânzeturi, fără mezeluri, e bine ca acestea să fie tăiate în bucăţi mari, nu felii. Fiindcă se pot fărâmiţa, brânzeturile moi se lasă întregi. Cele semimoi şi tari se vor tăia în bucăţi triunghiulare, ca feliile de tort. Aici poţi folosi cuţitul special de brânză, ca să obţii felii perfecte.
– Aşezarea lor se face în ordinea servirii: brânzeturile proaspete în margine şi cele mature şi parfumate pe mijlocul platoului. Nu le suprapune! Lasă loc pentru ca fiecare invitat să îşi poată tăia o bucată.
– Platoul cu brânzeturi se pregăteşte mai devreme. Acestea se scot de la rece cu o jumătate de oră – o oră înainte de servire, fiindcă trebuie să fie la temperatura camerei pentru a-şi înteţi aromele.
Cum aranjezi tacâmurile
Evident, ai nevoie de cuţite speciale. Ideal este să ai câte unul pentru fiecare tip de brânză. Fiecare invitat trebuie să aibă o farfurie mică şi o furculiţă, alături de un şervet.
Foloseşte cuţitul potrivit!
Ziarul Libertatea îţi aduce o colecţie completă de cuţite ceramice, care nu trebuie să lipsească din nici o bucătărie. 10 modele, în 6 săptămâni. Cu design inovator şi înveliş ceramic de cea mai bună calitate, cuţitele ceramice transformă gătitul în plăcere! În fiecare vineri, caută la chioşcuri un nou model de cuţit! Astăzi vei putea achiziţiona cuţitul pentru brânză, cu lama foarte lată sau, la alegere, cutiţul bucătarului, format mic. Preţ special, 14,99 de lei, exclusiv împreună cu ziarul Libertatea!