MENIU CAUTĂ
27 Feb. 2018 12:30 , de Valentina Postelnicu

VIDEO/ UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă, în vizită oficială la Chișinău: Ședință comună a celor două guverne, în perioada următoare

Distribuie

Premierul Viorica Dăncilă efectuează, marţi, o vizită la Chişinău, unde are programată o întrevedere cu premierul Pavel Filip. Cei doi şefi de guvern vor susţine declaraţii comune de presă. Prim-ministrul va avea și o întâlnire oficială cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu. Guvernele României şi Republicii Moldova vor avea, în perioada mediat următoare, o şedinţă comună la Chişinău, au convenit cei doi oficiali, în urma întâlnirii.

UPDATE ora 12.30 Guvernele României şi Republicii Moldova vor avea, în perioada mediat următoare, o şedinţă comună la Chişinău, a anunţat, marţi, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, la finalul unei întrevederi cu omologul său român, Viorica Dăncilă.

„Împreună cu doamna prim-ministru am făcut o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale şi am constatat că nivelul acestora este unul solid, relaţiile dintre Republica Moldova şi România sunt excelente. Am evidenţiat şi multiplele instrumente care pot face acest dialog şi mai rezultativ, mă refer în primul rând la şedinţele comune ale guvernelor care au fost foarte eficiente în trecut şi am hotărât că foarte curând vom avea o şedinţă comună a guvernelor şi de data aceasta am propus cu mult drag ca această şedinţă să aibă loc la Chişinău”, a afirmat Filip.

Premierul moldovean a declarat că vizita Vioricăi Dăncilă la Chişinău este „foarte importantă, deoarece România a fost şi rămâne cel mai consecvent susţinător al Republicii Moldova” atât pe plan intern, cât şi extern.

„Schimbul de opinii a fost unul constructiv şi sincer, iar propunerile făcute în cadrul acestuia confirmă dorinţa de a consolida parteneriatul strategic dintre ţările noastre. Pot afirma că am găsit înţelegere şi sprijin total pe toate subiectele abordate. Am informat pe doamna prim-ministru Viorica Dăncilă despre procesul reformelor interne şi acţiunile întreprinse în plan extern în contextul promovării agendei noastre europene. În acest sens, am manifestat gratitudine pentru mesajele echilibrate promovate de România atât în cadrul formatelor bilaterale, cât şi în cadrul instituţiilor de la Bruxelles despre situaţia internă din Republica Moldova şi mersul implementării reformelor. În mod special, am mulţumit pentru eforturile României în organizarea reuniunilor Grupului Prietenilor Moldovei, inclusiv ieri, 26 februarie, la Bruxelles”, a mai spus Pavel Filip.

Dăncilă: Relaţia dintre România şi Republica Moldova a fost şi rămâne una specială, o temă faţă de care există aşteptări la nivelul ambelor societăţi

”Prima mea vizită la Chişinău nu este întâmplătoare, este prima vizită pe care o fac în calitate de prim-ministru şi aceasta denotă ataşamentul meu de Republica Moldova. Relaţia dintre România şi Republica Moldova a fost şi rămâne una specială, o temă faţă de care există aşteptări la nivelul ambelor societăţi. Dezvoltarea relaţiilor noastre constituie o prioritate de prim rang a Guvernului României, iar obiectivul strategic îl reprezintă integrarea europeană a Republicii Moldova”, a afirmat Dăncilă.

Şeful Executivului român a precizat că discuţiile cu omologul său de la Chişinău au vizat „treceri în revistă atât a proiectelor în derulare şi identificări de noi iniţiative destinate avansării cooperării bilaterale, cât şi a agendei europene”.

„Avem un portofoliu consistent de proiecte în derulare, care au un fir comun, racordarea ireversibilă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, inclusiv la România, sub raport energetic, al infrastructurii, al instituţiilor, dar şi al valorilor”, a mai spus premierul României.

Dăncilă a anunțat încă de săptămâna trecută că va merge la Chişină şi va avea o întâlnire cu prim-ministru Petru Filip. ”Vom vedea cum vom putea întări cooperarea dintre Guvernul României şi al Republicii Moldova şi sunt convinsă că acest lucru va fi un pas important în întărirea relaţiilor dintre cele două ţări”, a declarat Dăncilă, la Adunarea Generală a Asociaţiei Comunelor din România, unde au fost prezenţi şi primari din Republica Moldova.

Potrivit Executivului, reconfirmarea sprijinului României pentru parcursul european al Republicii Moldova, continuarea proiectelor comune şi consolidarea relaţiilor economice bilaterale sunt principalele componente ale vizitei oficiale a premierului Viorica Dăncilă. Aceasta este a doua deplasare externă a noului șef al Executivului, după întânirea de săptămâna trecută, la Bruxelles, cu oficialii europeni.

„Vreau să asigur autorităţile de la Chişinău şi pe cetăţenii de peste Prut că România va continua să susţină ferm eforturile Republicii Moldova în parcursul său european. Guvernul României va oferi sprijin pentru accelerarea procesului de reforme, inclusiv din perspectiva priorităţilor asumate de Chişinău prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Proiectele noastre comune sunt menite să contribuie la o conectare mai strânsă a Republicii Moldova la spaţiul european şi la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă şi omologul său Pavel Filip se vor întâlni cu reprezentanţi ai Euroregiunii Siret-Prut-Nistru şi vor inaugura Asociaţia Investitorilor Români din Republica Moldova, se arată în comunicat.

Din delegaţia guvernamentală oficială vor face parte viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ministrul Economiei, Dănuţ Andruşcă, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, mai precizează sursa citată.

SURSA Foto: Guvernul României

Citește și: Efectul viscolului: Vântul produce luni 24% din energia României, mai mult decât cărbunele sau gazele naturale

Citește mai multe despre Chișinău și premierul romaniei pe Libertatea.

Comentarii