De Valentina Postelnicu,

„Nu știu de unde s-a înțeles că noi în decizia noastră ne-am pronunțat că președintele nu putea să-l desemneze pe primul ministru Orban sau că președintele nu are voie să aleagă și să desemneze candidat pentru funcția de prim ministru orice altă persoană. Ceea ce am spus noi este următorul lucru: potrivit Articolului 101, aliniatul 3 din Constituție, președintele, în caz de criză, după căderea unui guvern, propune Parlamentului candidat de prim ministru, dacă nu există un partid majoritar, o persoană care să fie degajată de dialogul dintre președinte și partidele politice, dialog care să indice o persoană capabilă să coaguleze o majoritate parlamentară care să formeze guvernul.

Dorneanu a mai explicat că nu pune la îndoială bună-credință a Președintelui.

Dorneanu: „Orban a refuzat învestirea. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit”

„L-a propus sperând că Orban va coagula acea majoritate. Atunci a făcut-o. Acum, el practic a refuzat învestirea drept candidat desemnat. Tot ce a făcut a făcut în sensul că nu vrea să fie învestit. Aceasta a fost motivația, nu ca să-i indicăm Președintelui pe cine să numească în continuare. Ce face Președintele acum e problema lui”, a arătat Valer Dorneanu.

Preşedintele CCR a menţionat că, în funcție de decizia sa sau a Parlamentului, dacă vor fi sesizați că acea hotărâre e neconstituțională, vor fi obligați să se pronunțe din nou.

„Îmi pare rău de ce cei care aruncă anateme la adresa CCR, ca să o decredibilizeze. (..) În pofida acuzațiilor care ni se aduc, noi suntem obiectivi. Funcționăm după principiul ingratitudinii – nu contează cine ne-a propus, contează buna noastră credință,  obiectivitatea, profesionialismul și jurământul depus în fața Președintelui și a Constituției”, a adăugat președintele CCR.

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui
Recomandări

Șeful Secției de Chirurgie din Spitalul Deva și-a scos nevasta din carantină pe barba lui

 

Preşedintele CCR mai spune care sunt cauzele care au dus la această situaţie: „neîndeplinirea cu simț de răspundere, cu sinceritate și prin nesocotirea raporturilor de loialitate care trebuie să existe între Parlament și Președinție”.

” Deci nu-mi cereți să stabilesc vinovați. Cauza ivirii conflictului e interpretarea greșită a sensului articolului 101, alineat 3, potrivit căruia propunerea de nominalizare a unui nou premier trebuie să fie făcută cu speranța că acesta va fi apt de a coagula o majoritate pentru formarea Guvernului, cum a făcut-o Orban, dată trecută. (…) Nu vă spun dacă prima candidatura e valabilă sau cine să fie candidatul. El trebuie să întrunească condițiile prevăzute de Constituție, de spiritul Constituției. Asta înseamnă că orice act constituțional întreprinzi, să o faci constructiv, cu scopul ieșirii din criză și al asigurării funcționarii statului. Din păcate, principiul stabilității statale nu prea se respectă în România” – a mai explicat Valer Dorneanu.

Curtea Constituţională a admis, luni, conflictul constituţional sesizat de preşedinţii celor două Camere, privind desemnarea lui Ludovic Orban premier, a doua zi după ce Parlamentul l-a demis prin moţiune de cenzură.

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative
HOROSCOP

Horoscop 2 aprilie 2020. Scorpionii se lasă cuceriți de emoții negative